Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italija ir Alžyras pasirašė daugybę susitarimų, planuose – dar viena svarbi sutartis dėl dujų

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi pirmadienį pasirašė 15 sutarčių su Alžyro prezidentu. Dar numatomas vienos sutarties sudarymas, kuris skirtas padidinti dujų tiekimą ir sumažinti Italijos priklausomybę nuo Rusijos tiekimo.
Dujos
Dujos / 123RF.com nuotr.

Šalyje viešintį M.Draghi priėmė prezidentas Alžyro prezidentas Abdelmadjidas Tebboune'as.

Abu lyderiai pasirašė susitarimus ir supratimo memorandumus įvairiose srityse – nuo ​​energetikos iki tvaraus vystymosi, teisingumo užtikrinimo ir labai mažų įmonių veiklos skatinimo.

Pirmadienį pasirašytas susitarimas dėl energetikos „rodo pasiryžimą pasiekti dar daugiau šioje srityje“, pažymėjo M.Draghi. Dar numatoma pasirašyti naftos ir dujų tiekimo sutartį tarp Alžyro ir virtinės įmonių, įskaitant Italijos energetikos milžinę „Eni“, pasirašymą.

„Rytoj bus pasirašytas svarbus susitarimas tarp [JAV energetikos įmonės] „Occidental“ („Petroleum“), [Italijos energetikos milžinės] „Eni“ ir [Prancūzijos naftos bendrovės] „Total“, numatantis didelius kiekius gamtinių dujų“ Italijai“ – per bendrą spaudos konferenciją su M. Draghi žurnalistams pirmadienį teigė A.Tebboune'as.

Ši sutartis leis „eksploatuoti telkinį, esantį Berkino pakraštyje, iš kurio ketinama išgauti daugiau nei milijardą barelių“ angliavandenilių, naujienų agentūrai AFP teigė vienas vyriausybės šaltinis.

Pasak A.Tebboune'o, sandorio vertė sieks 4 mlrd. JAV dolerių.

Vyriausybės šaltinis patvirtino, kad Alžyras artimiausiomis dienomis taip pat padidins dujų eksportą į Italiją 4 mlrd. kubinių metrų kaip susitarimo, apie kurią pranešta penktadienį, dalį.

Italija didžiąją dalį gamtinių dujų perka iš užsienio, o apie 45 proc. jos importuojamų dujų paprastai gaunama iš Rusijos.

Tačiau Roma vis labiau atsigręžia į Alžyrą, kuris istoriškai buvo antras pagal dydį tiekėjas, kad sumažintų šią priklausomybę, kai karas Ukrainoje lėmė sankcijų Maskvai virtinę ir padidino energijos kainas.

Taigi Alžyras išstūmė Rusiją ir „pastaraisiais mėnesiais tapo didžiausia dujų tiekėja“ Italijai, pirmadienį žurnalistams teigė M.Draghi.

Pasak premjero biuro, abi šalys taip pat tikisi pasirašyti susitarimus dėl teisminio, pramoninio ir kultūrinio bendradarbiavimo stiprinimo.

Anot APS, iki naujausio susitarimo buvo numatyta, kad Alžyras tieks Italijai iš viso apie 20 mlrd. kubinių metrų dujų 2022 metais.

M.Draghi lankėsi Alžyre balandį, kai sudarė sandorį, numatantį, kad 2023–2024 metais Alžyro tiekimas Italijai per dujotiekį „Transmed“ padidės iki 9 mlrd. kubinių metrų per metus.

Gegužės mėnesį „Eni“ pasirašė susitarimo memorandumą su Alžyro „Sonatrach“, siekdama padidinti dujų žvalgymą šalyje.

Susitarimo memorandumas „leis „Sonatrach“ ir „Eni“ įvertinti dujų telkinių potencialą ir paspartintos plėtros galimybes konkrečiose „Sonatrach“ jau atrastuose telkiniuose Alžyre“, – tuomet teigė „Eni“.

Alžyras yra didžiausias Afrikos dujų eksportuotojas. Šalis tiekia apie 11 proc. Europoje suvartojamų gamtinių dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas