Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 07 /19:11

Įtampa tarp Vilniaus ir Talino: Estija aiškina, kodėl nepaankstins elektros tinklų atsijungimo nuo Rusijos

Politinė įtampa tarp Estijos ir Lietuvos dėl atsijungimo nuo Rusijos elektros tinklų kaista. Vilnius norėtų atsijungti jau pirmaisiais kitų metų mėnesiais, o Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas šių metų gegužę pažadėjo, kad elektros tinklų desinchronizavimas galėtų būti atliktas iki 2026 m., o 2024 m. yra per trumpas terminas. Tuo tarpu Lietuvos atstovai tikina, kad ankstyvesnio sinchronizavimo scenarijus – realus ir pagrįstas studijomis.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę sakė, kad tikisi įtikinti Estijos ir Latvijos vyriausybes susitarti greičiau pasitraukti iš Rusijos elektros tinklų (vadinamojo Maskvos kontroliuojamo BRELL žiedo, kurį sudaro Lietuva, Latvija, Estija, Baltarusija ir Rusija – 15min).

Estijos premjerės Kajos Kallas teigimu, Estijai svarbu, kad elektros sistemų sinchronizavimas su kontinentine Europa vyktų bendradarbiaujant su Latvija ir Lietuva, kad rizikos būtų minimalios.

Anot jos, galutinis grafikas dar nėra aiškus, tačiau sistemos administratoriai, tarp jų ir „Elering“, dar kartą peržiūrės paspartėjusio proceso rizikas ir galimybes jas sušvelninti.

Naujasis Estijos elektros tinklų operatorės „Elering“ vadovas Kalle Kilkas teigia, kad Estija vidaus elektros tinklų rekonstrukciją baigs 2025 m. pradžioje.

Taigi geriausiu atveju Estija būtų pasirengusi paankstinti atsijungimą nuo Rusijos tinklų vieneriais metais.

Tuo tarpu Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos yra pasiruošusios jau 2024 metais saugiai atsijungti nuo Rusijos valdomos sistemos ir sinchronizuotis su kontinentinės Europos tinklais, rašoma „Litgrid“ po šios publikacijos pasirodymo atsiųstame komentare.

Anot jų, tai parodė Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorių ir Lenkijos energetikos instituto Gdansko skyriaus atliktos studijos.

Apie Estijos pasirengimą sinchronizacijai leidinys „Postimees“ kalbasi su „Elering“ vadovu Kalle Kilku.

Koks dabar yra trijų Baltijos šalių bendradarbiavimas elektros tinklų tema?

– Kasdieniame valdyme – kokios linijos veikia, kiek yra perdavimo pajėgumų – šalių bendradarbiavimas yra glaudus, tačiau strateginių tikslų supratimas skiriasi. Pavyzdžiui, apie tai, kaip greitai norime sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su kontinentine Europa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas