Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Niewierowiczius: sinchronizacijai intensyviai ruošiamasi, visos rizikos valdomos

Prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius sako, kad Baltijos šalims ruošiantis 2025-ųjų vasarį sinchronizuoti elektros tinklus su Vakarų Europa visos galimos rizikos yra valdomos.
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Didžiausia rizika, kurią matėme, tai yra nesutarimas tarp mūsų pačių su mūsų kolegomis Latvijoje ir Estijoje, tačiau kurį laiką atgal buvo pasiektas sutarimas, kad sinchronizacija įvyks kitų metų vasarį“, – antradienį Žinių radijui sakė J.Niewierowiczius.

„Tai yra svarbiausia, tam yra labai intensyviai ruošiamasi ne tik pas mus, bet taip pat ir pas kaimynus. Taigi, sakyčiau, kad visos rizikos valdomos“, – pridūrė jis.

Taip prezidento patarėjas reagavo į praėjusią savaitę naujienų portalo „Delfi“ paskelbtus buvusio energetikos ministro Arvydo Sekmoko nuogąstavimus, jog rinkimų gausūs 2024 metai, taip pat galima Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose gali kelti riziką Baltijos šalių sinchronizavimo planams.

J.Niewierowiczius teigė nemanantis, jog galimi pokyčiai JAV administracijoje turėtų poveikį Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui.

„ Aš manau, kad yra tikrai geras dialogas su dabartine Amerikos administracija, Energetikos ministerija labai detaliai viską išaiškino Valstybės departamentui ir Amerikos ambasadai čia, kas liečia grafiką, techninius parametrus, mūsų pasiruošimą, kaip viskas įvyks“, – teigė prezidento patarėjas.

„Tikrai nemanau, kad naujoji administracija, kokia ji bebūtų, turėtų pastabų dėl mūsų suverenių sprendimų, kurie yra esminiai mūsų energetiniam saugumui“, – pridūrė jis.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai bei sistemų operatoriai pernai rugpjūtį susitarė paankstinti sinchronizavimo datą – 2025 metų vasarį. Gruodį tai įtvirtinta Europos Komisijos (EK) bei už energetiką atsakingų Baltijos šalių ir Lenkijos ministrų deklaracijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas