Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAE prijungė savo naująją atominę elektrinę prie energetikos sistemos

Naujoji naftos turtingų Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) atominė elektrinė buvo prijungta prie šalies energetikos sistemos, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Atominė elektrinė
Atominė elektrinė / 123rf.com nuotr.

Barakos atominė elektrinė šalies vakarinėje dykumoje netoli sienos su Saudo Arabija pradėjo tiekti elektrą, sakoma valstybinės naujienų agentūros WAM pranešime.

WAM paskelbė nuotrauką, kurioje matyti elektrinės valdymo skyriuje dirbantys žmonės.

JAE kelerius metus neleido tarptautinių žurnalistų į šią elektrinę, nors to buvo ne kartą prašoma. Pareigūnai iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ir kitų priežiūros institucijų elektrinėje lankėsi.

Liepos 31 dieną 1-asis elektrinės reaktorius, pasak mokslininkų, pirmąsyk pasiekė kritinę būseną, kai grandininė branduolinė reakcija reaktoriuje ėmė palaikyti save.

Planuojama, kad Barakos elektrinėje iš viso veiks keturi reaktoriai, kurie pagamins maždaug 25 proc. visos šiai Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narei reikalingos energijos.

20 mlrd. dolerių (16,8 mlrd. eurų) atsiėjusią Barakos atominę elektrinę JAE pastatė padedant Pietų Korėjai. Tai pirmoji atominė elektrinė Arabijos pusiasalyje.

JAV gyrė JAE branduolinę programą šaliai sutikus niekada neįgyti sodrinimo ar perdirbimo pajėgumų. Toks sprendimas reiškia, kad JAE negalės pasigaminti ginklams tinkamo urano. JAV sako, kad šis susitarimas yra pavyzdys kitoms branduolinės energetikos siekiančioms šalims, tuo pačiu prisidedantis prie branduolinių ginklų neplatinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas