Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaroslavas Neverovičius: derybose su „Gazprom“ Lietuva siekia konkurencingos dujų kainos

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius dar kartą pareiškė, jog derybose su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ Lietuva siekia užsitikrinti konkurencingą gamtinių dujų kainą.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai J.Neverovičius pareiškė penktadienį po jo vadovaujamos derybų grupės ir „Gazprom“ atstovų, vadovaujamų „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojo Aleksandro Medvedevo, susitikimo, pranešė Energetikos ministerijos.

Energetikos ministro teigimu, abi pusės yra pasirengusios siekti apčiuopiamų rezultatų.

„Susitikime tiek Lietuvos, tiek „Gazprom“ atstovai pristatė savo pozicijas abiems pusėms aktualiais klausimais. Išsakiau mūsų susirūpinimą dėl Lietuvos dujų vartotojams taikomų kainų, kurios neatspindi realios situacijos dujų rinkoje. Ponui A.Medvedevui pasakiau, kad mūsų siekis – stabili ir darni dujų tiekimo sistema, užtikrinanti konkurencingą dujų kainą Lietuvai“, – pranešime cituojamas J.Neverovičius.

Pasak ministro, realus dialogas ir derybos su „Gazprom“ ilgą laiką iš viso nevyko, todėl derybų procesas nebus paprastas ir greitas. Anot jo, tai pareikalaus ne tik daug pastangų iš „Gazprom“, bet ir glaudaus bendradarbiavimo su Europos Komisija.

Energetikos ministerijos teigimu, tai buvo pirmas susitikimas po premjero Algirdo Butkevičiaus derybų su Rusijos „Gazprom“ grupės sudarymo.

Pirmasis derybų grupės susitikimas su „Gazprom“ atstovais įvyko praėjusį ketvirtadienį ir tai buvo tik konsultacinis susitikimas, kuriame aptarti organizaciniai reikalai, skelbė Energetikos ministerija.

A.Butkevičius yra sakęs, kad derybose su „Gazprom“ pirmiausiai bus siekiama sumažinti dujų kainą.

Lietuvos derybininkų ir „Gazprom“ ekspertų konsultacijose klausimas dėl arbitražinių ginčų su „Gazprom“ nebus įtrauktas – šis klausimas yra priskirtas Užsienio reikalų ministerijai. Su „Gazprom“ nebus deramasi ir dėl trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo bei ilgalaikių dujų tiekimo sutarčių. Lietuva su „Gazprom“ neketina pasirašyti ir naujos ilgalaikės dujų tiekimo sutarties – dabartinė sutartis baigiasi 2015 metais.

Trečiasis energetikos paketas Lietuvoje bus įgyvendintas iki 2014 metų pabaigos, kai bus baigta suskystintųjų dujų terminalo Klaipėdoje statyba.

Įgyvendinant ES energetikos paketą, Lietuva iki 2014 metų pabaigos atskirs „Lietuvos dujų“ tiekimo, perdavimo ir skirstymo veiklas bei jų nuosavybę. Pirmasis atskyrimo etapas numatytas jau šių metų liepos pabaigoje, kai nuo dujų įmonės bus atskirti magistraliniai dujotiekiai, perduodant juos naujai įkurtai „Lietuvos dujų“ įmonei „Amber Grid“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai