Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nelaiko „EastMed“ pakankamai tvaria alternatyva energijos tekimui iš Rusijos

Dujotiekio per rytinę Viduržemio jūros dalį tiesimas į Europą kaip alternatyva energijos šaltiniams iš Rusijos būtų per brangus ir užtruktų per ilgai, ketvirtadienį pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politikos reikalams Victoria Nuland.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.

Apie „EastMed“ dujotiekį, skirtą gamtinėms dujoms iš Izraelio vandenų į Europą per Kiprą ir Graikiją tiekti, buvo pranešta 2016 metais. Buvo pasirašyta keletas susijusių susitarimų.

Trys valstybės ketino 6 mlrd. eurų (6,5 mlrd. JAV dolerių) projektą užbaigti iki 2025 metų, tačiau nepavyko užsitikrinti finansavimo.

Pasak V.Nuland, dujotiekis būtų per ilgas, driektųsi labai giliuose vandenyse, o jam nutiesti prireiktų dešimtmečio.

„Manome, kad tai per brangu, ekonomiškai neperspektyvu ir užtruks per ilgai“, – teigė V.Nuland, susitikusi su Kipro prezidentu prezidentu Niku Anastasiadžiu.

„Kai galvojame apie angliavandenilius, tiek JAV, tiek ES kontekste, tikimės greito perėjimo – ir atvirai kalbant, neturime 10 metų“, – pridūrė ji.

„Taigi angliavandenilių kontekste ieškome galimybių, kurios galėtų mums padėti užsitikrinti daugiau dujų ir naftos per šį trumpą pereinamąjį laikotarpį“, – pridūrė ji.

Graikija, Kipras ir Izraelis 2020 metų sausį pasirašė susitarimą dėl 2 tūkst. kilometrų ilgio povandeninio dujotiekio tiesimo.

V.Nuland teigė, kad Maskvai įsiveržus į Ukrainą reikia ieškoti alternatyvių tiekimų, kad būtų išvengta priklausomybės nuo Rusijos energijos.

„Susijusios šalys supranta, kad priklausomybė nuo Rusijos naftos ir dujų yra labai blogas dalykas“, – pažymėjo V. Nuland.

Paak jos, Vašingtonas remia kitus projektus, kuriuose dalyvauja Kipras, Graikija ir Izraelis.

Tai apima 2,5 mlrd. eurų (2,7 mlrd. JAV dolerių) vertės „EuroAsia Interconnector“ – ilgiausią ir giliausiai pasaulyje tiesiamą povandeninį elektros kabelį, jungiantį minėtų šalių elektros tinklus su Europa, kurį planuojama užbaigti iki 2025 metų.

„Palaikėme „EuroAsia“ elektros jungties idėją ir kitus projektus“, – pažymėjo V.Nuland.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai