Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK renacionalizuos dalį energetikos tinklo, kad padidintų tiekimo saugumą

Rusijos invazijai į Ukrainą toliau skatinant energijos kainų kilimą, Jungtinė Karalystė (JK) trečiadienį pristatė planus renacionalizuoti dalį šalies energetikos tinklo, kad būtų padidintas tiekimo saugumas.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dėl didelių pasaulinių didmeninių dujų kainų ir spaudimo energetikos tinklams, kuris atsinaujino po neteisėtos Rusijos invazijos į Ukrainą, vartotojams tenka susidurti su padidėjusiomis išlaidomis, todėl skubiai reikia apsaugoti ir didinti energijos gamybą šalies viduje“, – pareiškė vyriausybė.

Ministro pirmininko Boriso Johnsono vadovaujama konservatorių vyriausybė trečiadienį paskelbė, jog įsigis energijos tiekimo bendrovės „National Grid“ elektros energijos sistemos padalinį „Electricity System Operator“, ir nurodė, kad tai taip pat padės siekti su klimato kaita susijusių tikslų.

Nacionalizuotas padalinys bus integruotas į naujai sukurtą įstaigą, pavadintą „Future System Operator“ (FSO, „Ateities sistemos operatorius“), kuri vykdys JK elektros energijos sistemų priežiūrą.

„Mums reikia didinti savo energetikos sistemos atsparumą, mažinti priklausomybę nuo brangaus importo ir mažinti išmetamus dujų kiekius. Būtent tai ir darys FSO“, – pareiškė energetikos sekretorius Gregas Handsas.

FSO bendradarbiaus su energijos tiekėjais ir tinklais, siekdama „subalansuoti JK elektros energijos sistemas ir užtikrinti nuolatinį energetikos sistemos atsparumą bei tiekimo namų ūkiams ir įmonėms saugumą“.

Be to, naujoji įstaiga „vykdys strateginę JK dujų sistemos priežiūrą, perimdama ilgesnio laikotarpio planavimą dėl dujų“.

Praėjusį mėnesį „National Grid“ sutiko parduoti kontrolinį Didžiosios Britanijos dujų tinklo akcijų paketą Australijos ir Kanados investuotojų konsorciumui už 4,2 mlrd. svarų (5 mlrd. eurų).

„National Grid“, kuri skirsto energiją JK namų ūkiams ir įmonėms, išsaugos 40 proc. savo dujų padalinio akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai