Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje elektros tiekimo apribojimai varžo gamybą ir kelią grėsmę ekonomikos augimui

JAV bankas „Goldman Sachs“ antradienį sumažino metinę Kinijos ekonomikos augimo prognozę, atsižvelgdamas į visos šalies mastu jaučiamą elektros energijos tiekimo trūkumą, dėl kurio be elektros liko milijonai būstų bei teko stabdyti gamyklų darbą, įskaitant gamyklas, kurios tiekia dalis „Apple“ ir „Tesla“.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Elektra

Pasak „Bloomberg Intelligence“, mažiausiai 17 provincijų ir regionų, kuriems tenka 66 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), pastaraisiais mėnesiais paskelbė apie tam tikrus elektros energijos tiekimo trikdžius.

Beveik 60 proc. Kinijos ekonomikos yra varoma anglimis, tačiau jų tiekimą sutrikdė pandemija, be to, didėja spaudimas vykdyti griežtus išmetamųjų teršalų mažinimo tikslus, tuo tarpu dėl prekybos konfliktų su Australija sumenko anglių importas iš šios šalies.

Kiek anksčiau šį mėnesį anglių kainos pasiekė rekordines aukštumas, o dėl tiekimo krizės įmonėms ir privatiems vartotojams buvo nustatyti apribojimai.

Vis dėlto Kinijos energijos poreikis pirmąjį šių pusmetį viršijo iki pandemijos buvusį lygį, teigia Nacionalinė energetikos administracija.

„Goldman Sachs“ antradienį paskelbė prognozę, numatančią, kad Kinijos ekonomikos augimas šiais metais sieks 7,8 proc., o ne 8,2 procento.

Prognozė pabloginta atsižvelgiant į elektros energijos tiekimo sutrikimus, dėl kurio sunkioji pramonė mažina produkciją, sukurdama „didelį neigiamą spaudimą“.

Amerikiečių bankas tapo antruoju banku, kuris per pastarąsias kelias dienas sumažino šalies ekonomikos plėtros prognozes.

„Nomura“ analitikai pirmadienį pranešė, kad dar daugiau gamyklų buvo priverstos nutraukti veiklą dėl vyriausybės įsipareigojimo neviršyti anglies dioksido išmetimo normų arba dėl augančių kainų ir anglių trūkumo.

Japonų finansų bendrovė sumažino metinę BVP augimo prognozę iki 7,7 procento.

Tuo tarpu „Apple“ tiekėja „Unimicron Technology“ pranešė, kad dviejų regionų gamykloms buvo liepta nutraukti gamybą nuo sekmadienio vidurdienio iki ketvirtadienio.

Remiantis vertybinių popierių biržos duomenimis, dešimtims kitų bendrovių, įskaitant automobilių gamintojos „Tesla“ dalių tiekėją, šią savaitę buvo liepta laikinai sustabdyti gamybą.

Pekine komunalinių paslaugų milžinė „State Grid“ antradienį teigė naujienų agentūrai AFP, kad keletas artėjančių elektros energijos tiekimo nutraukimų šalies sostinėje – kartais trunkančių beveik 10 valandų – bus „planinės priežiūros“ dalis.

Visgi šis teiginys prieštarauja valstybinės žiniasklaidos pranešimams, tvirtinantiems, kad elektros energijos tiekimas yra ribojamas visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito