Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Klaipėdos energija” pradeda šildymo sezoną su naujovėmis šilumos gamyboje

Vienintelė centralizuoto šildymo tiekėja Klaipėdos ir Gargždų miestams – AB „Klaipėdos energija“ – pradeda šildymo sezoną. Šilumos tinklai, šilumos gamybos ir tiekimo įrenginiai yra visiškai paruošti kokybiškai ir patikimai gaminti bei tiekti šilumos energiją vartotojams, rašoma „Klaipėdos energija” pranešime spaudai.
„Klaipėdos energija”
„Klaipėdos energija” / Bendrovės nuotr.

Naujo šildymo sezono iššūkiams pasiruošta

Vienas iš pagrindinių bendrovės tikslų – nepertraukiamai tiekti šilumą klientams visus metus. Tačiau nuolatinė įrenginių ir vamzdynų apkrova lemia, kad jie, kaip ir bet koks mechaninis prietaisas, dėvisi ir genda.

Siekdama užtikrinti sklandžią artėjančio šildymo sezono pradžią, bendrovė nuo gegužės intensyviai ėmėsi paruošiamųjų darbų. Procesas nesustojo net ir vasarą – buvo tikrinami katilai, pagrindiniai ir pagalbiniai įrenginiai, vertinama, kuriuos reikia remontuoti, o kuriems pakanka įprasto techninio patikrinimo. Ypač daug dėmesio skirta biokuro katilų pakurų, biokuro ir pelenų transporterių remontui.

„Sėkmingai užbaigus automatikos derinimo ir elektrotechnikos darbus, bendrovė žengs dar vieną žingsnį energijos taupymo link. Jau šį šildymo sezoną planuojama pradėti naudoti akumuliacinę talpą. Joje bus kaupiama biokuro katilais pagaminta šiluma ir esant poreikiui atiduodama į miesto šilumos tinklus. Tokiu būdu gaminama šiluma bus pigesnė nei pagaminta įrenginiais, naudojančiais brangias gamtines dujas”, – komentuoja Techninio aptarnavimo vadovas Artūras Antulis.

Šaltuoju metų laiku išryškėjo šilumos trasų trūkumai, todėl gegužę ir birželį buvo atlikti vamzdynų hidrauliniai bandymai.

„Vos pasibaigus šildymo sezonui, pirmasis mūsų komandos darbas yra atlikti hidraulinius bandymus. Jų metu laikinai padidiname slėgį vamzdynuose, kad patikrintume jų stiprumą. Per šiuos bandymus buvo nustatyti ir iškart pašalinti 25 rimtesni šilumos trasų defektai. Tad šilumos tinklai yra paruošti tiekti šilumos energiją ateinantį šildymo sezoną“, – akcentuoja bendrovės Tinklo eksploatavimo grupės vadovas Antanas Zubė.

Šildymo sezonas turėtų būti palankus gyventojams

Bendrovė siekia užtikrinti mažesnes arba panašias šilumos kainas šiam šildymo sezonui, lyginant su praėjusiu šildymo sezonu. Šilumos kainos pokyčius daugiausia lemia kuro kainos. Pastebima, kad pagrindinio bendrovėje naudojamo kuro – biokuro – kainos gali būti kiek mažesnės arba panašios, kaip ir praėjusį sezoną.

Teigiamų pokyčių kainoms turės ir Valstybinė energetikos reguliavimo tarnybos šį rugpjūtį nustatytos naujos šilumos kainos dedamosios, kurios mažėja nuo 2,61 ct/ kWh iki 2,10 ct/ kWh. Jei žaliavų kainos išliks stabilios ir neįvyks kitų neprognozuojamų pokyčių, galima tikėtis dar mažesnių šilumos kainų šį šildymo sezoną.

Tačiau šį šildymo sezoną šalyje nebegalios nuo 2022-ųjų gyventojams taikyta pridėtinio vertės mokesčio (PVM) lengvata centralizuotam šildymui. Sąskaitose vartotojai prie galutinės kainos matys ir 9 proc. PVM tarifą.

PVM yra tik vienas iš veiksnių, lemiančių sąskaitos už šilumą dydį. Galutinė suma taip pat priklausys ir nuo kitų dedamųjų dalių: biokuro, dujų, elektros energijos, vandens ir kitų kintamų sąnaudų bei šilumos, superkamos iš Nepriklausomų šilumos gamintojų. Taip pat yra svarbios ir sąnaudos, kurias bendrovė patiria nepriklausomai nuo pagaminto ir vartotojams patiekto šilumos kiekio. Jas sudaro personalo, nusidėvėjimo (amortizacijos), einamojo remonto ir kitos sąnaudos bei reguliatoriaus nustatyta investicijų į turtą grąža. Galutinei sąskaitai įtakos taip pat turi gyventojų šilumos vartojimo įpročiai, pastatų būklė bei lauko oro temperatūra.

Klaipėdos miesto savivaldybės oficialiu sprendimu šildymas mieste pradedamas spalio 14-ąją. Pastebėjus, kad namuose radiatoriai nešyla, rekomenduojama kreiptis į namų administratorius arba bendrijas. Šį mėnesį šilumos tarifas išliks toks pats, kaip ir pernai spalį –- 5,93 ct/kWh be PVM arba 6,46 ct/kWh su 9 proc. PVM.

„Klaipėdos energija“ centralizuotu šildymu aprūpina per 76 tūkst. vartotojų Klaipėdoje ir Gargžduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant