Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konstitucinis Teismas pradeda nagrinėti saulės jėgainių galios ribojimą

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pradeda nagrinėti, ar pernai iki 2 gigavatų (GW) apribota maksimali bendra komercinių saulės jėgainių galia neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, kuriame įtvirtinta ūkinės veiklos laisvė ir iniciatyva, pranešė KT.
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokio išaiškinimo paprašė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjantis Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio prašymą tirti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nutarimo, patvirtinusio leidimų komerciniams saulės projektams tvarką, teisėtumą.

„Pareiškėjo (LVAT – BNS) teigimu, ginčijama įstatymo nuostata įstatymų leidėjas iš esmės pablogino saulės elektrinių plėtros sąlygas – įtvirtino jų suminės įrengtosios galios ribojimą“, – teigiama KT pranešime.

Kol bus gautas KT išaiškinimas, teismas bylos nagrinėjimą sustabdė. KT sprendimą turėtų paskelbti per 30 darbo dienų.

Dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisų atitikties Konstitucijai į KT taip pat kreipėsi 30 Seimo narių grupė.

Pataisos nustatė, kad komercinių saulės elektrinių suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai buvo priversti stabdyti darbus ir investicijas, o verslas siūlė apskritai atsisakyti šios ribos.

Vyriausybė šiemet vasarį pritarė šių parkų plėtrai viršijus 2 GW ribą – jiems pagaminant daugiau elektros nei jos tuo metu galima suvartoti ar eksportuoti, ji nebus įleidžiama į sistemą, o VERT vasarį 39-iems projektams suteikė 3,83 gigavato (arba 3,83 tūkst. megavatų) elektros gamybos pajėgumus.

Pernai priimtomis įstatymo pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas