Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova su klimato kaita: valstybės ir verslas atitraukia investicijas nuo iškastinio kuro

Vyriausybės, universitetai ir bankai Vakaruose atsisako investicijų į iškastinį kurą, taip reaguodami į pasaulinę kampaniją patraukti pinigus nuo taršios energetikos. Britų „Independent“ rašo, kad po Lenkijoje vykusios Klimato kaitos konferencijos įvyko nemažų poslinkių pirmiausia investicijų srityje – prie iniciatyvos stabdyti investicijas į fondus, susijusius su iškastiniu kuru, jau prisijungė apie tūkstantį institucijų, kurios anksčiau kreipė savo lėšas į į anglies, naftos ir dujų kompanijas.
Naftos platforma Šiaurės jūroje
Naftos platforma Šiaurės jūroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Independent“ rašo, kad nuo 2012 m., kai prasidėjo kampanija, atitraukta net 8 trilijonai JAV dolerių.

Taip pat auga spaudimas valstybėms ir verslui trauktis iš iškastinio kuro investicinių fondų, ypač po mokslininkų perspėjimų, kad tai yra vienintelis kelias išvengti pasaulinės katastrofos. Tiesa, susitarti valstybėms sekasi sunkiau.

„Independent“ rašo, kad Airija tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kuri valstybės lygiu sustabdė bet kokias investicijas į iškastinį kurą. „Kol diplomatai JTO susitikimuose sunkiai skinasi kelią į sutarimus, mūsų judėjimas keičia požiūrį į visuomenės vaidmenį, o korporacijos susilaiko nuo tolimesnių investicijų į iškastinį kurą“, – sakė organizacijos, 350.org, vykdančios investicijų stabdymo kampaniją Airijoje.

Investicijas ima riboti jau 38 šalys, įskaitant ir tokius miestus kaip Niujorkas, taip pat stambiuosius bankus, draudimo kompanijas. Liepos mėnesį Airija tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kuri pardavė investicinius produktus, susijusius su iškastiniu kuru. Viso suma siekė 8 mlrd. eurų.

Be to, šimtai parlamentarų Didžiojoje Britanijoje ragina pensijų fondus trauktis iš iškastinio kuro investicijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito