Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 25 /16:18

„Latvijas gaze“ vadovas Adrianas Davis patvirtino: akcijas iš E.ON perka „Marguerite“ fondas

Vokietijos koncerno E.ON valdomą 47,23 proc. bendrovės „Latvijas gaze“ akcijų paketą perka Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, patvirtino „Latvijas gaze“ valdybos pirmininkas Adrianas Davis.
„Latvijas gaze“
„Latvijas gaze“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Akcijas iš E.ON perka „Marguerite“ fondas. Sandorio konfidencialumo procesas tęsis maždaug pusmetį“, – sakė jis.

Latvijos premjerė Laimduota Straujuma praėjusią savaitę pranešė, kad E.ON rado „Latvijas gaze“ akcijų paketą pirkėją, tačiau jo neįvardijo, pareikšdama, jog tai yra konfidenciali informacija. „Marguerite“ fondo atstovai vasario pradžioje aktyviai domėjosi „Latvijas gaze“ finansine būkle bei bendra Latvijos dujų rinkos, taip pat Inčukalnio požeminės dujų saugyklos, padėtimi.

„Marguerite“ fondas priklauso Europos investicijų bankui ir dar šešiems bankams – Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos ir Lenkijos – kiekvienas jų yra investavęs po 110 mln. eurų. Dar 110 mln. eurų į fondą investavo trys investuotojai. Fondo tarybą sudaro Europos Komisijos atstovai.

Domino ir „Lietuvos energiją“

Pirmumo teisę įsigyti akcijas turėjusi Latvijos vyriausybė pernai rudenį siūlė 116 mln. eurų, bet jos pasiūlymas buvo atmestas.

Kitąmet bendrovę „Latvijas gaze“ planuojama padalinti į dvi dalis, atskiriant infrastruktūrą nuo tiekimo ir taip sukuriant sąlygas konkurencijai dujų rinkoje.

Neįpareigojantį pasiūlymą perimti „Latvijas gaze“ akcijas buvo pateikusios Lietuvos bendrovės „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“. Pernai lapkritį jos prašė E.ON pusmečiui pratęsti galutinių paraiškų pateikimo terminą, tačiau, pasak BNS šaltinių, jokio atsakymo negavo.

Latvija dujų rinką pagal Europos Sąjungos Trečiąjį energetikos paketą liberalizuos paskutinė iš Baltijos valstybių – iki 2017 metų balandžio. Kitąmet bendrovę „Latvijas gaze“ planuojama padalinti į dvi dalis, atskiriant infrastruktūrą nuo tiekimo ir taip sukuriant sąlygas konkurencijai dujų rinkoje.

Dar 34 proc. „Latvijas gaze“ akcijų valdo Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai