Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Latvijas Gaze“ vadovas: rusiškų dujų draudimas gali sukelti energijos krizę Latvijoje

Latvijos dujų bendrovės „Latvijas gaze“, kurios didžiausią akcijų paketą valdo „Gazprom“, vadovas Aigaras Kalvitis „Nasdaq Riga“ skirtame pranešime pareiškė, jog uždraudus rusiškų dujų importą Latvijoje gali kilti energijos krizė ir išaugti kainos klientams.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Kalvitis pranešime teigė, kad šiuo metu parlamente svarstomas Energetikos įstatymo pataisų projektas faktiškai priverstų „Latvijas gaze“ už rekordinę kainą pirkti dujų atsargas, skirtas laikyti požeminėje dujų saugykloje Inčukalnyje.

Pasak jo, tokiame kontekste reikėtų pagalvoti apie subsidijas namų ūkiams, kurias Vyriausybė jau buvo pradėjusi teikti tuo metu, kai dujų kaina dar buvo mažesnė.

Jis taip pat ragina į klausimą žiūrėti iš regioninės perspektyvos, pažymėdamas, kad Latvija negali viena uždrausti dujų importo bendrosios rinkos erdvėje, nes tai turėtų padaryti ir Suomija su Estija.

„Iš esmės tai yra tarpvyriausybinis reikalas, kuriame politinis sprendimas turi būti priimtas susitarus trims rinkos dalyviams. Suomija ir Estija taip pat laikosi laukimo pozicijos, laukdamos Europos Komisijos sprendimo dėl dujų rinkos ateities perspektyvos. Sprendimas vilkinamas. Matyt, tam reikia daugiau laiko dėl sudėtingo reikalo pobūdžio“, – pranešime biržai teigė A.Kalvitis.

„Latvijas Gaze“ dar neturi gavusi konkretaus plano iš Ūkio ministerijos, todėl bendrovė negali komentuoti, kaip galėtų būti įgyvendintas siūlomas rusiškų dujų draudimas.

„Prieš akis laukia žiema, o vasarą nėra alternatyvių tiekimo šaltinių, privalu pasirūpinti daugiau nei 350 tūkst. klientų portfeliu, todėl „Latvijas Gaze“ svarsto, kaip pirkti dujas, įskaitant iš Rusijos, su sąlyga, kad tai bus leidžiama“, – pažymėjo A.Kalvitis.

Kartu jis pridūrė, kad šiuo metu turimi rezervai leis palaikyti rinką iki 2022 metų liepos mėnesio.

Kaip pranešama, Latvijos Saeima Ekonomikos, žemės ūkio, aplinkos ir regioninės politikos komitetas trečiadienį pritarė siūlymui uždrausti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos į Latviją.

Prieš posėdį A.Kalvitis išsiuntė prieštaravimus Energetikos įstatymo pakeitimų projektui.

Jis išreiškė prieštaravimą sprendimui uždrausti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos.

Savo laiške „Latvijas Gaze“ generalinis direktorius atkreipė įstatymų leidėjų dėmesį, kad energijos, įskaitant gamtines dujas, tiekimas yra teisinės ir techninės veiklos visuma, kurios pokyčiams reikia laiko ir išteklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas