Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Latvijos dujų tiekėjas svarsto galimybę „Gazprom“ už dujas mokėti rubliais

Latvijos dujų tiekėjas „Latvijas Gāze“ pranešė, kad svarsto su Rusijos „Gazprom“ atsiskaityti už tiekiamas dujas rubliais, o dujų kol kas nepumpuoja dėl itin aukštos dujų kainos.

Pranešė kad Baltijos šalys nebeimportuoja dujų

Latvijos gamtinių dujų saugyklos operatorės vadovas šeštadienį pranešė, kad Baltijos šalys nebeimportuoja rusiškų gamtinių dujų.

„Jeigu dar buvo kokių nors abejonių, ar galima nors kiek pasitikėti tiekimu iš Rusijos, dabartiniai įvykiai mums aiškiai rodo, kad pasitikėjimo nebėra“, – pareiškė „Conexus Baltic Grid“ generalinis direktorius Uldis Barisas.

„Nuo balandžio 1 dienos rusiškos gamtinės dujos nebeteka į Latviją, Estiją ir Lietuvą“, – pareiškė jis Latvijos radijui.

Svarsto galimybę mokėti rubliais

Tačiau Latvijos dujų tiekėjas „Latvijas Gāze“ pranešė, kad dujų nebeimportuoja dėl itin išaugusių dujų kainų balandį, be to, svarsto galimybę mokėti už dujas rubliais, kaip reikalauja Rusija, o ne eurais, kaip numatyta sutartyje.

„Tarp „Latvijas Gāze“ ir „Gazprom“ sudaryta ir galioja ilgalaikė gamtinių dujų tiekimo sutartis iki 2030 m., kurioje numatyti atsiskaitymai už gamtines dujas eurais. Pagal Rusijos teisės aktų pakeitimus nuo 2022 m. balandžio 1 d. mokėjimai už gamtinių dujų tiekimą, atliekami po 2022 m. balandžio 1 d. pagal „Gazprom“ užsienio prekybos sutartis dėl gamtinių dujų tiekimo užsienio šalims, turėtų būti atliekami tik Rusijos rubliais.

Įvertinus, ar šie atsiskaitymo tvarkos pakeitimai atitinka ankstesnes sankcijas, padaryta pirminė išvada, kad ši atsiskaitymo tvarka – Rusijos rubliais – formaliai nepažeidžia sankcijų režimo ir yra galima. Šiuo metu „Latvijas Gāze“ toliau išsamiai analizuoja siūlomus atsiskaitymo būdo pakeitimus tiek teisiniu, tiek grupės verslo interesų požiūriu“, – rašoma sekmadienį paskelbtame „Latvijas Gāze“ pranešime.

Įvertinus, ar šie atsiskaitymo tvarkos pakeitimai atitinka ankstesnes sankcijas, padaryta pirminė išvada, kad ši atsiskaitymo tvarka – Rusijos rubliais – formaliai nepažeidžia sankcijų režimo ir yra galima.

„Bendrovės „Latvijas Gāze“ gamtinių dujų atsargų kiekis saugykloje yra pakankamas, kad ji galėtų įvykdyti savo įsipareigojimus namų ūkiams ir kitiems vartotojams, tiekdama į saugyklą pumpuojamas gamtines dujas. Sprendimas nepumpuoti gamtinių dujų buvo priimtas atsižvelgiant į istoriškai aukštą gamtinių dujų kainą balandžio mėnesį, dėl kurios mūsų klientams būtų neproporcingai išaugusi gamtinių dujų kaina ir toks pasiūlymas būtų tapęs nekonkurencingas“, – cituojamas pranešime „Latvijas Gāze AS“ valdybos pirmininkas Aigaras Kalvitis.

34 proc. „Latvijas Gaze“ akcijų valdo Rusijos koncernas „Gazprom“, 28,97 proc. – Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, 18,26 proc. – Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas