Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Latvijos premjeras žada griežtą namų ūkiams skirtų dujų atsargų Inčukalne kontrolę

Latvijos vyriausybės vadovas Krišjanis Karinis trečiadienį pareiškė, jog magistralinių dujotiekių operatorė ir Inčukalno požeminės dujų saugyklos valdytoja – valstybinė „Conexus Baltic Grid“ – sugebės kontroliuoti, kad šioje saugykloje esančios bendrovei „Latvijas gaze“ priklausančios dujų atsargos būtų išsaugotos šalies namų ūkių reikmėms, o ne parduotos kitur.
Inčukalnio dujų saugykla
Inčukalnio dujų saugykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip jau buvo skelbta, „Latvijas gaze“, kurios didžiausias akcininkas yra Rusijos „Gazprom“ (valdo 34 proc. akcijų), praėjusią savaitę perspėjo, jog nesugebės užtikrinti Energetikos įstatymu nustatytų įpareigojimų viešiesiems prekybininkams dujomis Inčukalne turėti numatyta jų kiekį vykdymo.

Tačiau netrukus Ekonomikos ministerija ir „Conexus“ patikino, kad saugykloje „Latvijas gaze“ saugomų dujų pakaks namų ūkių poreikiams per artėjantį šildymo sezoną patenkinti, o valstybinė „Latvenergo“ pareiškė, kad yra pasirengusi perimti iš „Latvijas gaze“ viešojo prekybininko dujomis statusą.

K.Karinis pažymėjo, kad „Latvijas gaze“ vieši pareiškimai galėjo sukelti visuomenės susirūpinimą, tačiau vyriausybė įpareigojo šią bendrovę Inčukalne saugoti šildymo sezonui reikalingą gamtinių dujų kiekį, o vyriausybė yra tikra, jog „Conexus“ užtikrins ir kontroliuos šio sprendimo įgyvendinimą.

„Per „Conexus“ matome visą vaizdą – kas iš tikrųjų yra saugykloje. Daug nesiklausykime, ką teigia faktiškai „Gazprom“ valdoma bendrovė“, – sakė premjeras, turėdamas omenyje „Latvijas gaze“.

„Šią žiemą išgyvensime, o padėtis kitą žiemą jau bus daug geresnė, nes pasaulio rinkos adaptuosis, o Rusijos valdžia po šios žiemos faktiškai nebeturės galimybės šantažuoti visą Vakarų pasaulį, kaip tai daro dabar“, – pabrėžė Latvijos vyriausybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas