Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LEA: elektros kainų pikas laukia artimiausiais mėnesiais, vasarą didmeninė kaina nukris žemiau 20 ct/kWh

Elektros kaina turėtų sumažėti pavasarį, ši tendencija 2023 m. eigoje turėtų tęstis, kol vasarą pasieks apie 18,5 ct/kWh, išnagrinėję elektros ateities sandorius prognozuoja Lietuvos energetikos agentūros (LEA) ekspertai. Vis dėlto artimiausiais mėnesiais laukiamas elektros kainos pikas.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

„Mes pamėginome atsargiai paprognozuoti, ką mato kiti, ir pamėginti nubrėžti, kokios tos kainos kitais metais galėtų būti ir kokios apskritai biržoje yra kainų tendencijos. Situacija yra tokia, kad kainų maksimumą pasieksime artimiausiais mėnesiais – taip mato rinkos“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė LEA Energetinio saugumo ir inovacijų centro projektų vadovas Vytenis Barkauskas.

„Artimiausius mėnesius turėsime kažkokį maksimumą, paskui tolygiai iki metų vidurio, tikimės, kad kaina kris ir kažkiek stabilizuosis. Bent jau rinkos šiuo metu tai mato“, – teigė jis.

Pasak V. Barkausko, prognozės paremtos elektros ateities sandoriais Vokietijoje ir Šiaurės Europos šalyse – kainos Lietuvoje yra šių rinkų kainų „koridoriuje“.

„Mes pasižiūrėjome į ateities sandorius Vokietijoje ir Šiaurės šalyse. Žiūrėdami, kur Lietuvos kaina istoriškai buvo tarp tų dviejų kainų – Vokietijos ir Šiaurės šalių – pamėginome nubrėžti ribas, kuriose galbūt turėtų kisti kaina“, – aiškino V. Barkauskas.

LEA prognozuoja, kad 2023 metų pradžioje elektros kaina Lietuvoje gali pakilti iki 385 eurų už megavatvavalndę (MWh), o metų viduryje nukristi iki 185 eurų.

Lapkritį vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvoje siekė 226,63 euro už MWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas