Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libane degalų kainos pašoko daugiau nei 30 proc.

Libanas antradienį padidino degalų kainas daugiau nei 30 proc., sumažinęs subsidijas, kurioms eikvojamos centrinio banko užsienio valiutos atsargas.
Degalų kainos
Degalų kainos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 3 Libanas Degalai Kaina

Remiantis oficialios Nacionalinės naujienų agentūros (NNA) paskelbtu patikslintu kainininku, benzino ir dyzelino kainos smarkiai pakilo po savaitės piktų gatvės protestų, sukeltų staigaus valiutos nuvertėjimo.

Degalų kainos padidintos 6 mln. gyventojų turinčiam Libanui grumiantis su gilia ekonomine krize, kurią Pasaulio bankas yra įvardijęs kaip viena didžiausių pasaulyje nuo XIX amžiaus vidurio.

Libano svaras, kurio oficialus kursas nuo 1997 metų yra 1 507 svarų už vieną JAV dolerį, šią savaitę juodojoje rinkoje kainavo daugiau nei 17 tūkst. svarų už JAV dolerį.

NNA duomenimis, 20 litrų 95 oktaninio skaičiaus benzino kaina ūgtelėjo beveik 16 tūkst. Libano svarų (10,6 JAV dolerio pagal oficialų kursą) ir pasiekė 61 tūkst. svarų (40,6 JAV dolerio).

To paties kiekio 98 oktaninio skaičiaus benzino kaina pakilo 16,3 tūkst. svarų (10,8 oktaninio skaičiaus) iki beveik 63 tūkst. svarų (42 JAV dolerio).

Tuo tarpu dyzelino kaina pasiekė 46,1 tūkst. svarų (30,7 JAV dolerio), palyginti su 33,3 tūkst. svarų (22,2 JAV dolerio) anksčiau.

Prieš paskelbiant naujas kainas, degalinėse kelias savaites driekėsi eilės, pradėjus trūkti benzino ir dyzelino.

Degalų importuotojai dėl trūkumo kaltina centrinio banko delsą teikiant kreditus degalų importui finansuoti dėl išeikvotų užsienio valiutos atsargų.

Savo ruožtu Libano pareigūnai teigia, kad kontrabanda į Siriją ir degalų platintojų sprendimas kaupti atsargos taip pat prisidėjo prie trūkumo susidarymo.

Centrinis bankas finansuodavo 85 procentus degalų importo pagal oficialų 1507 Libano svarų ir JAV dolerio kursą, o likusias išlaidas importuotojai padengdavo pagal gatvės kursą.

Visgi vyriausybė praėjusią savaitę leido finansuoti kuro importą taikant silpnesnį 3 900 Libano svarų ir JAV dolerio kursą, o ne oficialų kursą krizei palengvinti.

Pirmadienį centrinis bankas pažadėjo, kad vykdydamas vyriausybės sprendimą atidarys kredito linijas kuro importui, remdamasis naujuoju valiutos kursu.

Paskelbus centrinio banko pranešima Energetikos ministerija pranešė, kad Libano vandenyse prišvartuoti degalų tanklaiviai jau pradėjo iškrauti degalų siuntas, kurios artimiausiomis dienomis leis padidinti tiekimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento