Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva atsikirto „Veolia“ grupei – Vašingtone pateikė priešieškinį didesnei nei 130 mln. eurų sumai

Energetikos ministerija Vašingtono arbitraže pateikė priešieškinį Prancūzijos grupei „Veolia“ – jo suma gali būti ir didesnė nei 130 milijonų eurų. Taip pat keliamas klausimas ir dėl jurisdikcijos.
„Vilniaus energija“ perduota Vilniaus šilumos tinklams
Termofikacinė elektrinė Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Energetikos ministerija patvirtino 15min gautą informaciją, kad Vašingtono tarptautinio investicinių ginčų sprendimo centro arbitražo tribunolui (ICSID) yra pateiktas Lietuvos Respublikos priešieškinys „Veolia“ grupės įmonių ieškiniui.

„Siekdama apginti valstybės ir šilumos vartotojų interesus, Lietuva pareikalavo iš „Veolia“ grupės įmonių padarytos žalos atlyginimo. Šiuo metu skaičiuojama, kad Lietuvos šilumos vartotojams ir rinkai padaryta žala galėjo viršyti 130 mln. eurų. Tačiau žalos dydis bus tikslinamas arbitražo proceso metu“, – teigiama 15min pateiktame Energetikos ministerijos komentare.

Vašingtono arbitražo (ICSID) svetainėje rugsėjo 18 dieną atsirado įrašas apie Lietuvos pateiktą priešieškinį. Nurodoma, kad atsakovė pateikė prašymą iškelti prieštaravimus dėl jurisdikcijos kaip preliminarų klausimą, taip pat memorandumą dėl jurisdikcijos ir prieštarauja dėl pateiktų verčių, įskaitant pateiktą priešpriešinį reikalavimą.

Detalesnė informacija apie bylos turinį nėra pateikiama, kadangi byla yra konfidenciali ir informacijos teikimas yra ribojamas arbitražo tribunolo nutartimi.

Arbitraže Lietuvai atstovauja advokatų kontora „Shearman & Sterling“ kartu su Lietuvos advokatų kontora „TGS Baltic“.

„Veolia“ Vašingtono arbitraže 2016 m. pradžioje ieškinį pateikė teigdama, kad jos atliktos investicijos nukentėjo dėl Lietuvos politikų ir reguliavimo institucijų elgesio. Grupė arbitraže reikalauja 120 mln. eurų žalos atlyginimo.

15min jau rašė, kad skandalingoje byloje „Veolia“ naudai liudijo buvę Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovai.

Atskiri procesai dėl žalos atlyginimo pradėti ir Stokholmo arbitraže – Vilniaus valdžia ir jos kontroliuojama šilumos tiekimo bendrovė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) jame pateikė pretenziją dėl Prancūzijos koncerno „Veolia“ ir jo valdomos įmonės „Vilniaus energija“ galimai padarytos 200 mln. eurų žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas