Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva su „Statoil“ derasi dėl SGD kainos ir sutarties termino

Lietuva derasi su Norvegijos naftos koncernu „Statoil“ dėl 2014-ųjų rugpjūtį pasirašytos suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo sutarties keitimo, patvirtino premjeras. Algirdas Butkevičius sako, kad deramasi dėl dujų kainos ir suderėto dujų kiekio pirkimo per ilgesnį laiką.
„Statoil“
„Statoil“

„Tuo metu, kai vyko derybos su Norvegijos kompanija „Statoil“, tikriausia niekas negalėjo pasakyti, kad pasaulio dujų srityje įvyks tokie pokyčiai. Šiandien galiu pasakyti, kad mes, pamatę tą kainų pasikeitimą, ir toliau vedame derybas su „Statoil“ ir dėl šiuo metu esančios kainos koregavimo, ir dėl tam tikrų kiekių išdėstymo ilgesniam laikotarpiui“, – antradienį Seime pareiškė A.Butkevičius.​

Anot jo, SGD terminalas leidžia Lietuvai derėtis su JAV ir kitomis Vakarų valstybėmis dėl pigesnių dujų pirkimo.

„Niekas nežino, kokia bus situacija su dujų kainomis po dvejų, trejų metų. Bet galiu garantuoti, kad šiandien Lietuva yra sukūrusi tokias derybines sąlygas ir tuo naudojasi, kalbėdama su kitų užsienio kompanijų dujų tiekėjais tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose, tiek kitose šalyse dėl pigesnių dujų įsigijimo. Tas įsigijimas galimas tik tuomet, kai mes turime laivą, turime terminalą ir turime visiškai kitas derybines sąlygas, siekdami įsigyti dujas konkurencingesnėmis kainomis“, – tvirtino premjeras.

Pasak jo, Lietuva pagal dujų kainą yra penkta tarp mažiausias kainas mokančių Europos Sąjungos šalių.

„Šiandien Lietuvos vidurinė dujų kaina, kai yra du tiekėjai – „Statoil“ ir „Gazprom“ – iš vieno tiekėjo gauname pigesnes dujas, Lietuva pagal dujų kainos mažumą yra penkta tarp Europos Sąjungos šalių“, – teigė A.Butkevičius.​

Seimas antradienį apsispręs, ar įpareigoti Vyriausybę iš naujo derėtis su „Statoil“ dėl mažesnės perkamų SGD apimties.

Energetikos ministras Rokas Masiulis yra pareiškęs, kad mažėjant dujų suvartojimui ir nesant poreikio kasmet importuoti 0,5 mlrd. kubų brangesnių norvegiškų dujų, Lietuva kol kas nesvarsto galimybės nutraukti sutarties su „Statoil“.

„Litgas“ ir „Statoil“ yra pasirašiusios 5 metų sutartį dėl 2,7 mlrd. kubų SGD dujų tiekimo. Neoficialūs šaltiniai jau anksčiau BNS teigė, kad bendrovės derasi, kad šis dujų kiekis būtų parduotas ne per 5 metus, o per ilgesnį laikotarpį.

Pagal 2014 metais pasirašytą sutartį, dujų kaina priklauso nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso ir koreliuoja su dujų kainomis Europos Sąjungoje. Pernai skaičiuota, kad preliminari penkerių metų sutarties vertė – 724-868 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento