Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių įrengtos saulės jėgainės jau netrukus gamins elektrą Armėnijoje, Moldovoje ir Sakartvele

Lietuvos saulės energetikos bendrovė įrengs trisdešimt penkias saulės elektrines Armėnijoje, Moldovoje ir Sakartvele. Daugiau nei 2,4 mln. eurų kainuosiančių elektrinių įrengimas finansuojamas Klimato kaitos programos lėšomis, taip pat 900 tūkst. eurų projektams skiria elektrines įrengsianti „Solet Technics“ su partneriais. Iš saulės energijos pagaminta elektra naudosis 19 Armėnijoje, 15 Moldovoje įsikūrusių viešųjų įstaigų ir Sakartvelo pabėgėlių stovyklos bendruomenė, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Armėnijoje 19 įrengtų saulės elektrinių pagaminta elektros energija naudosis mokyklos, vaikų ir jaunimo centrai, kitos bendruomenės. Skaičiuojama, kad šios saulės elektrinės per metus pagamins apie 704 956 kilovatvalandžių (kWh). Tai užtikrins bene 100 proc. šiuo metu įstaigose sunaudojamos elektros energijos.

Moldovoje bus įrengtos 15 saulės elektrinių, kurių pagaminta elektros energija naudosis mokymosi įstaigos, ligoninės, kultūriniai centrai, vaikų darželiai. Šios saulės elektrinės per metus pagamins apie 1 218 919 kWh. Tai užtikrins daugiau nei 46 proc. šiuo metu įstaigose sunaudojamos elektros energijos.

Sakartvelo Koda pabėgėlių stovykloje įrengiamos saulės elektrinės galingumas sieks ne mažiau kaip 375 kilovatų. Pagaminta elektros energija bus naudojama ten įsikūrusių pabėgėlių kasdieniams elektros poreikiams patenkinti. Skaičiuojama, kad stovyklos elektros energijos suvartojimas iš tinklo šiuo metu siekia 729 000 kWh per metus. Numatyta, jog ant žemės sumontuota saulės elektrinė pagamins iki 70 proc. reikiamo elektros kiekio.

Planuojama, kad visos šios saulės elektrinės bus įrengtos iki 2023 m. rugpjūčio.

„Lietuvos finansinė pagalba bei mūsų ekspertinė patirtis įgyvendinant visus šiuos projektus prisideda prie skirtingų švietimo įstaigų ir pažeidžiamų bendruomenių gyvenimo kokybės gerinimo bei plėtros tikslų, taip pat, žinoma, yra reikšmingas aplinkos tausojimo žingsnis. Tikime, kad šių jėgainių įrengimas paskatins atsinaujinančių energijos šaltinių diegimo procesą šalyse“, – komentuoja „Solet Technics“ pardavimų vadovas Tomas Ridikas.

Anot T. Ridiko, šių saulės elektrinių įrengimas jau ne pirmas bendrovės bendradarbiavimo su Armėnija, Sakartvelu ar Moldova rezultatas. Iš viso Armėnijoje jau įrengta 10, Moldovoje – 2, Sakartvele – 7 saulės elektrinės. Kartu šie projektai skirti šalių bendradarbiavimui plėtoti.

Parama besivystančioms šalims iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos lėšų pradėta teikti 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito