Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos dujoms“ skirta 350 tūkst. litų bauda – nepagrįsta

Kainų komisija nepagrįstai skyrė 350 tūkst. litų baudą didžiausiai šalyje dujų importo ir transportavimo bendrovei „Lietuvos dujos“, galutinai nutarė teismas.
Duju liepsna, LD nuotr.
Duju liepsna, LD nuotr.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gegužės 22 dieną atmetė Kainų komisijos apeliacinį skundą ir paliko galioti „Lietuvos dujoms“ palankų pernai gruodį priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

LVAT galutinai panaikino Kainų komisijos sprendimą bei įmonei skirtą baudą.

„Nutarimas, kuriuo pareiškėjui (“Lietuvos dujoms„ – BNS) skirta bauda, yra neteisėtas, nes priimtas pažeidžiant pagrindines procedūras, turėjusias užtikrinti objektyvų aplinkybių įvertinimą ir sprendimo pagrįstumą, tai yra bauda skirta nepaisant to, jog pareiškėjas per komisijos nustatytą terminą pažeidimus pašalino, ginčo, kad pažeidimai pašalinti, tarp šalių nėra. Nustačius šį faktą, nutarimas naikintinas, nevertinant kitų jo teisėtumo aspektų“, – rašoma LVAT nutartyje.

Bendrovės ir Kainų komisijos ginčas kilo dėl komisijos nutarimo, kuriuo įmonei skirta 350 tūkst. litų bauda už jai pateiktą neteisingą informaciją apie įmonės ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudas ir licencijuojamoje veikloje naudojamą turtą, pripažintiną ekonomiškai pagrįsta turto verte, bei už netinkamą teisės aktų vykdymą.

„Lietuvos dujos“ prašė teismo panaikinti komisijos sprendimą, baudą arba bet jau ją sumažinti.

Kainų komisija 2011 metų rugsėjį įpareigojo „Lietuvos dujas“, koreguojant įmonės perdavimo ir skirstymo kainų viršutines ribas 2012 metams, reguliuojamos veiklos išlaidas sumažinti 15,44 mln. litų – įmonei nurodyta sumažinti sąnaudas nepagrįstai 2010 metais gautomis iš perdavimo ir skirstymo veiklų, vartotojų sutartinių įsipareigojimų nevykdymo pajamomis, taip pat eliminuoti išlaidas tantjemoms bei papildomai gautas pajamas dėl apskaitos prietaisų keitimo, dėl turto sąnaudų, kurios nesusijusios su reguliuojama veikla.

Tarp pažeidimų minėta tai, kad įmonė iki 2005 metų įsigytam turtui taikė trumpesnius nusidėvėjimo normatyvus ir dėl to 2010 metais nepagrįstai iš perdavimo veiklos gavo 4,8 mln. litų, o iš skirstymo veiklos – 4,5 mln. litų pajamų.

Be to, jos faktinės įmonės nusidėvėjimo sąnaudos perdavimo veikloje buvo 7,36 mln. litų mažesnės, o skirstymo veikoje – 2,87 mln. litų didesnės negu prognozuota, o faktinės sąnaudos dėl skaitiklių keitimo vartotojams – 351 tūkst. litų mažesnės nei sąnaudos, įskaičiuotos į kainų viršutines ribas. „Lietuvos dujos“ 2009-2010 metais į reguliuojamos veiklos sąnaudas įtraukė 1,103 mln. litų tantjemų sąnaudų.

„Lietuvos dujos“ tuomet pareiškė, jog sprendimą laiko nepagrįstu – jos teigimu, neaiškiai formuluojant teisės aktus, jie turėtų būti aiškinami bendrovės naudai.

Kainų komisija tuomet pirmą kartą pritaikė Energetikos įstatymo 27 straipsnį, kuris numato galimybę skirti baudą iki 1 proc. metinių pajamų iš konkrečios licencijuojamos veiklos. Iki tol būdavo vadovaujamasi Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, pagal kurį baudos įmonių atstovams būdavo tik simbolinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai