Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas: „Gazprom“ dujų aukciono sąlygos yra griežtos

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ būsimo aukciono Baltijos šalims sąlygos – griežtos, sako dujų importo ir tiekimo bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT) vadovas. Pasak Manto Mikalajūno, bendrovė dėl dujų pirkimo apsispręs, kai bus žinoma tiksli jų kaina.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tiekimo sąlygos, kurios yra viešai paskelbtos, yra pakankamai griežtos. Siūlomi du produktai, kurių vienas yra dujų tiekimas tolygiu grafiku kiekvieną parą, taikant šimtaprocentinį „imk arba mokėk“ principą, tai yra sumokama už aukcione nupirktą kiekį net ir nepaėmimo atveju. Kitas produktas šiek tiek lankstesnis, leidžia tam tikrą svyravimą paros ir ketvirčio kiekiuose, tačiau ir tai yra mažiau palankios sąlygos nei buvo iki šiol“, – BNS tvirtino M.Mikalajūnas.

Anot jo, šiuo metu LDT yra apsirūpinusi „Statoil“ dujomis (SGD) antrajam ir trečiajam šių metų metų ketvirčiams bei dar turi neišnaudotą dujų pagal pernai pasibaigusią sutartį su „Gazprom“. Vis dėlto yra tikimybė, kad ketvirtąjį ketvirtį bendrovei trūks dujų, todėl svarstomos įvairios galimybės.

„Sprendimą dėl pirkimo aukcione priimsime, kai bus pateikta kaina. Kaina ir bus esminis vertinimo kriterijus, nors ir kitos sąlygos yra labai svarbios. Su SGD pasiūla esame pakankamai gerai susipažinę. Jeigu “Gazprom„ nesugebės aukcione pasiūlyti konkurencingos kainos – SGD rinka yra atvira“, – kalbėjo M.Mikalajūnas.

Vis dėlto yra tikimybė, kad ketvirtąjį ketvirtį bendrovei trūks dujų, todėl svarstomos įvairios galimybės.

Paklaustas, ar LDT galėtų aukcione įsigyti dujų antrajam ar trečiajam ketvirčiams, bet jas naudoti ketvirtąjį ketvirtį, M.Mikalajūnas teigė, jog tokia galimybė nėra numatyta. Tačiau galima būtų naudotis Inčukalnio dujų saugykla Latvijoje.

„Pasinaudojus aukciono pasiūlymu pirkti dujas Inčukalnio saugykloje, būtų galimybė jas paimti bet kada, tačiau pagal saugyklos nustatytą tvarką – tik iš anksto susitarus ir tik šaltuoju metų laikotarpiu. Be to, papildomai būtų patiriami saugojimo ir transportavimo kaštai. (...) Lankstesniame pasiūlytame produkte yra tik ribota galimybė perkelti dalį nenupirkto kiekio iš vieno mėnesio į kitą ketvirčio bėgyje“, – tvirtino LDT vadovas.

„Gazprom“ aukcionas vyks trimis etapais kovo 15, 16 ir 17 dienomis, o paraiškos pirminei pretendentų atrankai turi būti pateiktos iki kovo 8 dienos. Aukcionui ketinama pateikti iki 560,6 mln. kubų dujų, iš jų iki 476,6 mln. kubų – Lietuvai. 20 pirkimo dalių (lotų) po 57,7 tūkst. kubų dujų per parą aukcione bus pasiūlyta antrajam ketvirčiui (iš viso 106 mln. kubų), dar 20 dalių – trečiajam ketvirčiui, 50 dalių – ketvirtajam ketvirčiui (apie 265 mln. kubų).

Be to, bus siūloma parduoti 16 dalių po 5,2507 mln. kubų dujų tiekimui į Inčukalnio saugyklą. Šio aukciono dalyviai privalo turėti su „Latvijas gaze“ pasirašytas sutartis dėl dujų saugojimo Inčukalnyje.

Iš „Statoil“ Lietuvos perkamos dujos šiemet yra maždaug penktadaliu pigesnės nei „Gazprom“, kuris šiemet Lietuvai pasiūlė maždaug 15-20 proc. brangesnių dujų. LDT ir Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“ su Norvegijos koncernu pasirašė trumpalaikes sutartis, kurios galioja iki šių metų spalio, o valstybės kontroliuojama „Litgas“ turi ilgalaikę sutartį – iki 2024 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“ centrinė būstinė Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“ centrinė būstinė Maskvoje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai