Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos energijos“ vadovas Darius Maikštėnas: čia būta arogancijos ir pasikėlimo, bet įtarimai turi būti išsklaidyti

Nuo vasario „Lietuvos energijai“ vadovaujantis Darius Maikštėnas pripažįsta, kad padaryta klaidų, o premjeras esą teisingai daro, kai kelia klausimą dėl skaidrumo atliekų deginimo gamyklų projekte. D.Maikštėnas mano, kad būta ir arogancijos iš buvusių „Lietuvos energijos“ vadovų pusės. 15min su juo kalbėjosi apie skandalą, į kurį pateko atliekų deginimo gamyklų projektai.
Darius Maikštėnas
Darius Maikštėnas / „Lietuvos energija“ nuotr.

– Premjeras Saulius Skvernelis abejoja atliekų deginimo gamyklų projekto skaidrumu, sako, kad pačios gamyklos gal net nuodytų žmones. Kaip ketinate išsklaidyti premjero abejones ir nuogąstavimus?

– Premjeras teisingai daro, kad kelia klausimus. Jei yra abejonių ar klausimų, tai reikia į juos įsigilinti ir atsakyti. Manau, kad „Lietuvos energija“ nepadarė visų namų darbų, nenuveikė visko, kad premjeras ir Vyriausybė būtų iki galo informuojama apie projektą, o visuomenė būtų 100 procentų įsitikinusi, kodėl tai vyksta, ir kad nebūtų jokių abejonių. Čia yra ir aplinkosaugos, ir skaidrumo pusės.

Galbūt pats veiklos būdas buvusių „Lietuvos energijos“ vadovų buvo pernelyg arogantiškas. Gal tu darai ir gerą, teisingą ir švarų dalyką, bet jei darai truputėlį pasikėlęs, tai po to įgauna nesveiką pagreitį, – sako D.Maikštėnas.

Manau, kad premjeras pasielgė teisingai, kai kreipėsi į tarnybas dėl šio projekto. Bet kokia informacija ar įtarimai turi būti visiškai išsklaidyti. Jei kas nors bus atrasta, tam turės būti užkirstas kelias. Mes irgi pradėjome vidinį auditą su tikslu išaiškinti.

Tai svarbūs strateginiai objektai, kurie turi būti įgyvendinti kokybiškai ir laiku. Nes visi mato, kas vyksta – darbuotojai, tiekėjai, finansuotojai, čia reikia stabilumo. Pastangos išsiaiškinti yra puikios.

– Kaip manote, kodėl jam dabar kilo abejonių?

– Premjeras aplinkosaugos klausimus, kiek žinau, kėlė ir anksčiau, po to „Lietuvos energija“ priėmė daug papildomų priemonių, kurios nenumatytos nei projektuose, nei reguliavime. „Lietuvos energija“, kaip čia pasakyti, patingėjo tą informaciją pateikti premjerui – kas yra nuveikta. Čia aš matau, kad yra visų klaida, ir mes tas klaidas taisysime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

– Premjeras taip pat užsiminė, kad „Lietuvos energija“ turėjo tikslų eliminuoti „Danpower“. Kiek tame tiesos?

– Čia, manyčiau, premjerui galbūt nebuvo pateikta visos informacijos šiuo klausimu. Ką reiškia – eliminuoti? Jei mes matome, kad statomi du didžiuliai projektai, dvi elektrinės, natūralu, kad kitų projektų atsiperkamumas gali būti rizikingas, čia jau egzistencijos klausimas.

Energetikos ministerija ieško, kaip suderinti ne tik valstybinių, bet ir privačių projektų interesus, ir gerai, kad taip daro. Turi būti surastas kompromisas tiek su užsienio investuotojais, tiek su „Lietuvos energija“.

Aš pasitikiu premjeru bei Vyriausybe ir žinau, kad šioje vietoje jie nusiteikę įvesti tvarką. Jei po šio paburbuliavimo atsiras nauja tvari reguliacija, tai visa šalis tik laimės.

– Ką turite omenyje – įvesti tvarką?

– Tai Vyriausybės veiksmai. Mūsų darbas vykdyti projektus, o Vyriausybės – įgyvendinti aplinkosaugos politiką. Linkime išminties, stiprybės.

– Paklausiu kitaip, ar „Lietuvos energija“ turėjo tikslų įsigyti „Danpower“ jėgaines?

– Mes vykdome įvairią energijos veiklą, nagrinėjame įvairius variantus – ir elektros generacija, ir saulės, vėjo, biokuro energetika. Todėl yra nagrinėjama daug projektų. Kaune susikūrė situacija, kai yra per daug galios pajėgumų, tad vienas iš būdų – galbūt galima konsolidacija, nagrinėjome tokią galimybę, bet rimtai neskaičiavome.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Danpower baltic“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Danpower baltic“

– Ar gali šie šiukšlių deginimo gamyklų projektai keistis?

– Darbų pagreitis ir investicijos – tai lyg lėktuvas pakilo nuo pakilimo tako, kyla į viršų ir jau įgavo pagreitį. Todėl dabar jau ne laikas įpilti degalų ar patrumpinti sparnus. Būtų katastrofa. Bet ką reikia padaryti – kad neliktų abejonių – kodėl ir kaip kas daroma, kokios bus taisyklės, kai atsiras tos elektrinės, kad nenukentėtų ne tik investuotojai, bet ir miestai, kad atliekos būtų gabenamos ne į sąvartynus ir kad mažėtų kainos.

– Gal jau sulaukėte signalų iš rangovų, su kuriais jau pasirašytos sutartys?

– Kol kas nebuvo, bet raginu visas puses neaiškumus pabaigti, nes jei tie neaiškumai užsitęs, tada gali kilti daug klausimų iš finansuotojų, rangovų ir kitų pusių. „Lietuvos energija“ nemato jokių rizikų, bet tam, kad jos kainuotų kuo mažiau, reikia išsklaidyti visas abejones.

Kauno kogeneracinė elektrinė
Kauno kogeneracinė elektrinė

– Ar jums yra žinoma premjero gyvenamoji vieta?

– Aš niekad nesu buvęs ten, nes nežinau, kur jis gyvena.

– Ar jums neteko girdėti, kad premjero namas yra ne per toliausiai nuo statomos atliekų deginimo gamyklos?

– Nežinau, kur gyvena premjeras, pasikartosiu. Atliekų deginimo gamyklos stovi, pavyzdžiui, Kopenhagos centre. Aš atmetu bet kokį ryšį tarp to, kokie klausimai dabar keliami ir kur gyvena premjeras.

Šis visas procesas baigsis tuo, kad visuomenė gerai sužinos aplinkosaugos dalyką, kad tai svarbu ir gamtai. Sveika, kai yra toks susirūpinimas, nes jei tai būtų užgniaužta, tai būtų blogai.

– Kiek Vyriausybė turi galių sustabdyti šiuos projektus?

– Teorinių galių pakanka sustabdyti bet kokį projektą, tačiau reikia paskaičiuoti, kokia iš to gali būti nauda. Galimas pasekmes ir skaičius visuomenei esame pateikę oficialiai.

– O gal premjeras kelia klausimus dėl buvusių „Lietuvos energijos“ vadovų klaidų?

– Galbūt pats veiklos būdas buvusių „Lietuvos energijos“ vadovų buvo pernelyg arogantiškas. Gal tu darai ir gerą, teisingą ir švarų dalyką, bet jei darai truputėlį pasikėlęs, tai po to įgauna nesveiką pagreitį. Premjeras nori įsigilinti į šiuos projektus ir teisinga, kad jis rūpinasi.

– Ar jau išsklaidytos abejonės dėl Nerijaus Rasburskio buvusių interesų, kai skelbta, kad įmonė, kurioje jis turėjo akcijų, laimėjo konsultavimo paslaugų konkursą „Lietuvos energijoje“, o dabar jis yra atsakingas už atliekų deginimo gamyklų projektą?

– Jis yra kvalifikuotas darbuotojas. Mes pradėjome savo vidinį auditą, kuris nėra baigtas. Ir kai matome, kad kažkokia papildoma informacija yra pateikta, tai mes turime sulaukti atsakymų iš institucijų. Mes pasitikime kogeneracinių elektrinių projekto vystymo komanda, ji veikia profesionaliai ir skaidriai. Jei yra klausimų, į juos bus atsakyta, jei bus rastas kas negero, bus padarytos išvados.

– Premjeras baiminasi, kad Lietuvai neužteks atliekų šioms trims elektrinėms, nors Aplinkos ministerija patirtino, kad jų pakaks. Kaip ketinate įtikinti premjerą, kad jų pakaks?

– Mes pasitikime Aplinkos ministerijos teikiama informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas