Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“: didmeninė elektros kaina Lietuvoje per savaitę išaugo 82 proc.

Penktadienį atjungus branduolinį reaktorių Suomijoje bei pigų elektros srautą iš Skandinavijos pakeitus brangesniam iš Vidurio Europos, vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje per savaitę išaugo 82 proc. iki 116 eurų už megavatvalandę (MWh), skelbia elektros perdavimo operatorė „Litgrid“.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Rugpjūčio 14–20 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina Latvijoje kito taip pat kaip Lietuvoje, o Estijoje augo 26 proc. ir siekė 79 eurus.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičiaus, penktadienį ryte sustojus 890 megavatų (MW) galios „Olkiluoto-2“ branduoliniam reaktoriui Suomijoje, pigų elektros importo srautą iš Skandinavijos keitė brangesnė elektra iš centrinės Europos.

Be to, dėl generacijos trūkumo regione, savaitgalį Lietuvoje elektros gamybą užtikrino Elektrėnų kompleksas.

„Praėjusią savaitę beveik pusiau sumažėjusią vėjo jėgainių generaciją pakeitė kiti šaltiniai. Trūkumą iš dalies padengė vietinės saulės elektrinės ir apie 50 procentų gamybą padidinusios šiluminės elektrinės. Taip pat augo tranzitiniai srautai iš Lenkijos į Latviją. Įdomu, kad didžiausi srautai iš Lenkijos per Lietuvą tekėjo savaitės pabaigoje“, – pranešime teigė L.Varanavičius.

Jo teigimu, penktadienį taip pat atsijungė 274 MW galios „Auvere“ elektrinė Estijoje.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę išliko panašus kaip ir ankstesnę ir siekė 210 gigavatvalandžių (GWh). Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 44 proc. šalies elektros suvartojimo. Bendrai Lietuvoje pagaminta 93 GWh elektros – 2 proc. mažiau nei prieš savaitę.

Vėjo jėgainių gamyba praėjusią savaitę Lietuvoje mažėjo 45 proc. iki 17 GWh, tuo metu saulės elektrinių augo 12 proc. iki 30 GWh, šiluminių elektrinių – 50 proc. iki 29 GWh.

Per savaitę vėjo jėgainės pagamino 18 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, saulės elektrinės – 32 proc., šiluminės elektrinės – 31 proc., hidroelektrinės – 10 proc., o kitos elektrinės – 9 procentus.

57 proc. šalies elektros poreikio buvo importuoti. Bendras importas augo 4 proc. iki 167 GWh. 69 proc. elektros į šalį pateko iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 26 proc. iš Lenkijos, o likę 5 proc. buvo importuoti per sieną su Latvija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 51 proc. iki 43 GWh. 76 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipta Latviją, o likę 24 proc. į Lenkiją per „LitPol Link“ jungtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas