Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“: energijos baterijos padės plėsti saulės ir vėjo parkus

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ ir jos partnerė „Green Genius“ baigė pirmosios Baltijos šalyse prie perdavimo tinklo prijungtos 1 MW baterijos bandymus. Rezultatai parodė, kad kaupikliai turi didelį potencialą plečiant atsinaujinančius energijos išteklius (AEI).
Vėjo ir saulės jėgainės
Vėjo ir saulės jėgainės / Asociatyvi nuotr.

„Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis sako, jog plečiant šiuos išteklius svarbu subalansuoti nepastovią vėjo ir saulės elektrinių gamybą.

„Bandymai parodė, kaip kaupikliai gali užtikrinti gamybos pastovumą mūsų sistemos kontekste. Baterijų vystymas yra svarbus tiek verslui, investuojančiam į žaliąją energetiką, tiek vartotojams, todėl esame atvėrę mūsų 1 MW bateriją bandymams. Ir toliau kviečiame verslo ir mokslo organizacijas kartu išmėginti bateriją“, – pranešime sakė R.Masiulis.

1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija gali ne tik kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, bet ir padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus. Bandymų metu jos efektyvumas siekė nuo 85 iki 89 proc., o didesnis efektyvumas pasiektas jai dirbant nenutraukiamai.

Praėjusį pavasarį „Litgrid“ pakvietė mokslo ir verslo bendruomenč susipažinti su baterija ir ją išmėginti. 2022 metų vasarą pirmoji bandymą atliko „Ignitis gamyba“ kartu su Lietuvos energetikos institutu – jis parodė, kad baterijų sistemos įgalintų Kauno hidroelektrinę teikti dažnio valdymo paslaugas.

Šią vasarą 1 MW bateriją taip pat išmėgina nepriklausoma paklausos telkėja „FuseBox“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas