Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“ perka elektros perdavimo linijų avarinio atkūrimo sistemą

Lietuvos elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ pasirašė sutartį dėl avarinio elektros perdavimo linijų atkūrimo sistemos diegimo. Įranga leis greičiau atstatyti perdavimo tinklą, sutrumpės aukštos įtampos elektros linijų atjungimo laikai, rašoma „Litgrid“ pranešime spaudai.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
„Litgrid“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Litgrid, AB Elektra

„Elektros tiekimo patikimumas yra viena svarbiausių mūsų veiklos dalių, todėl ruošiamės visiems galimiems atvejams ir įsigyjame avarinio linijų atkūrimo sistemą. Kartais pasitaiko neatsargaus elgesio atvejų, kai sunkiasvorė technika apgadina mūsų atramas ir taip sutrikdomas elektros tiekimas. Naujoji sistema padės sparčiau vykdyti tinklo priežiūros darbus ir leis ženkliai sutrumpinti elektros energijos atjungimo laikus“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.

Avarinė oro linijų atkūrimo sistema leis atstatyti elektros energijos tiekimą per 5–7 dienas. Perkama avarinio atkūrimo sistemos komponentų, kurių užteks 2 kilometrams 330–400 kV ir 2 kilometrams 110 kV įtampos oro linijų atstatymui. Palyginti, laukiant kol bus pagamintos ir pristatytos oro linijų atramos, tinklo atstatymo darbai truktų 32–38 savaites.

Modulinė oro linijų avarinio atkūrimo sistema taip pat gali būti naudojama įrengti laikinas linijų atkarpas, kai atliekami aukštos įtampos tinklo remonto darbai ir būtina užtikrinti elektros tiekimą gyventojams ir verslams.

Oro linijų avarinio atkūrimo sistema yra kompaktiška ir kartu su visomis dalimis (iš cinkuoto plieno pagamintomis atramomis, izoliatoriais, pamatais ir kitais priedais) telpa į standartinį jūrinį konteinerį, tai palengvina jos transportavimą į įvykio vietą. Atramų surinkimas vyksta ne didesniame nei 5 metrų aukštyje, tai palengvina darbą objekte. Palyginti su aliuminio konstrukcijomis, cinkuotas plienas yra patvaresnis ir ilgaamžiškesnis.

„Litgrid“ taip pat kaupia ir įprastų atramų rezervą, tačiau tokių atramų montavimas avarinėmis situacijomis gali būti nepakankamai greitas, be to, jį gali trukdyti sunkiasvorio transporto privažiavimo ir montavimo iššūkiai atokiose vietovėse. Įprastos atramos įrengimas pelkėtoje vietovėje gali užtrukti kelias savaites, o tam tikrais atvejais yra įmanomas tik tada, kai žemė įšalusi.

Avarinę oro linijų atstatymo sistemą tieks Nyderlandų bendrovė DNV Netherlands, ji turėtų būti pristatyta iki 2024 m. I ketvirčio pabaigos. Sutarties vertė siekia 1,16 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas