Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madridas nori, kad elektros kainų „lubų“ galiojimas būtų pratęstas iki 2024 metų pabaigos

Ispanijos vyriausybė pirmadienį pareiškė prašysianti Europos Sąjungos (ES) pratęsti elektros kainų „lubų“ galiojimą iki 2024 metų pabaigos, kol laukiama bloko energijos rinkos taisyklių pertvarkos.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Kainų „lubos“, dar vadinamos Pirėnų pusiasalio išimtimi, buvo įvestos pagal susitarimą su ES, pagal kurį Ispanijai ir Portugalijai buvo leista atsieti elektros kainą nuo dujų kainos, o tai abiejų šalių vyriausybėms suteikė galimybę gerokai sumažinti kainas vartotojams.

„Norime ir toliau naudotis šia išimtine priemone, kuri buvo pritaikyta Ispanijai ir Portugalijai ir kuri iš principo galios ne ilgiau kaip iki gegužės [pabaigos]“, – televizijai „Antena 3“ pareiškė ekologinio perėjimo ministrė Teresa Ribera.

„Todėl ketiname prašyti pratęsti Pirėnų pusiasalio sprendimo galiojimą, kol bus pakeistos Europos taisyklės“, – pridūrė ji ir išreiškė viltį, kad kainų „lubos“ galios „bent iki 2024 metų pabaigos“.

Madridas supranta, kad naujos ES kainodaros tvarkos įgyvendinimas „gali užtrukti“, sakė ministrė.

Kainų „lubos“ įsigaliojo pernai birželį ir vyriausybė tuomet žadėjo, kad namų ūkių sąskaitos už elektrą dėl šios priemonės sumažės kone penktadaliu. Kainų „lubos“ galios iki gegužės 31 dienos.

Pagal dabartines ES taisykles, energijos gamintojai elektrą didmeninėse rinkose turi pardavinėti už kainą, kuri nustatoma pagal didžiausias gamybos sąnaudas, t. y. dujomis kūrenamų elektrinių sąnaudas.

Tačiau karui Ukrainoje išprovokavus spartų kainų kilimą, Ispanija ir Portugalija sugebėjo gauti ES leidimą atsisakyti šios kainodaros sąsajos ir tokiu būdu sumažinti kylančių energijos kainų poveikį vartotojams.

Ispanija ir Portugalija jau ilgą laiką siekia, kad tokia kainodaros sistema būtų pakeista, nes ji, šalių teigimu, netinka Pirėnų pusiasaliui, kuris turi nedaug jungčių su likusia Europos elektros tinklo dalimi ir kuris suvartoja didelius atsinaujinančiosios energijos kiekius.

Taisyklių pertvarkos taip pat siekia Prancūzija ir Italija.

„Siekiant sumažinti elektros kainų kintamumą“ ir „garantuoti atsinaujinančiosios energetikos plėtrą“, reikalinga kainodaros reforma, pareiškė T. Ribera ir pridūrė, kad Madridas netrukus pateiks naujų pasiūlymų, kaip „modernizuoti elektros rinkos Europoje reguliavimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas