Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 12 /14:38

Mainais į 20 proc. nuolaidą gamtinėms dujoms „Gazprom“ prašo pratęsti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį

Rusijos įmonė „Gazprom“ Lietuvą vilioja 20 proc. pigesnėmis dujomis. Kaip rašo naujienų portalas vz.lt, mainais į nuolaidą pageidauja, kad Lietuva ir toliau pirktų rusiškas dujas.
Dujos
Dujos / BFL nuotr.

Portalo žiniomis, Rusija reikalauja pasirašyti Tarpusavio supratimo memorandumą su „Gazprom“. Lietuva turėtų įsipareigoti užtikrinti dujų tranzitą į Kaliningradą.

Be to, norima, kad Lietuva atidėtų nuosavybės atskyrimą antrinėje „Lietuvos dujų“ bendrovėje „Amber Grid“.

Rusija taip pat prašo, kad Lietuva pratęstų ilgalaikę dujų tiekimo sutartį iki 2020 metų.

Pasitarime premjero kabinete dalyvavo energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus patarėjas Rimas Varkulevičius, finansų viceministras Aloyzas Vitkauskas, „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas, premjero patarėja ekonomikos klausimais Irina Urbonavičiūtė, Seimo Energetikos komisijos vadovas Kęstutis Daukšys, Ekonomikos komiteto vadovas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, advokatų kontoros „Lawin“ asocijuota partnerė Inga Martinkutė, atstovaujanti Lietuvai arbitražiniuose ginčuose su „Gazprom“, taip pat URM Ekonominio saugumo politikos departamento direktorė Gitana Grigaitytė.

Prieš šį susitikimą Vyriausybėje įvyko pasitarimas energetikos klausimais ministerijų lygiu – jame dalyvavo Užsienio reikalų ir Finansų ministerijų atstovai.

Kol vyks derybos, Lietuva ir „Gazprom“ taip pat įšaldytų Lietuvos ir tarptautiniuose teismuose vykstančius tarpusavio teisinius ginčus bei procesus, nukreiptus prieš „Lietuvos dujų“ vadovus. Ginčai būtų įšaldyti ne ilgiau kaip iki 2014-ųjų spalio, arba kol Lietuva ir „Gazprom“ sutars iš viso juos nutraukti.

Anot Memorandumo, patenkinus šias sąlygas, „Gazprom“ jau nuo balandžio 1-sios sutiktų dujų kainą sumažinti 20 procentų.

Premjeras Algirdas Butkevičius balandžio pradžioje teigė, kad iki 2014 metų pabaigos pastačiusi suskytintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, Lietuva neketina pasirašyti naujos ilgalaikės dujų tiekimo sutarties su „Gazprom“, kuris dabar yra vieninteliu dujų tiekėjas šaliai.

Šiuo metu „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ sutartis dėl dujų tiekimo galioja iki 2015 metų pabaigos.

Europos Komisija šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje – įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams. Kainų komisijos duomenimis, vidutinė į Lietuvą importuotų gamtinių dujų  kaina sausį siekė 1250 litų už tūkstantį kubų – manoma, kad Latvijai ir Estijai dujos parduodamos 10-15 proc. pigiau.

Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį Europos Sąjungos (ES) energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

Pastaraisiais metais Rusija griežtai kritikavo Lietuvos dujų sektoriaus reformą. Įgyvendindama vadinamąjį trečiąjį energetikos paketą, Lietuva iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti „Lietuvos dujų“ veiklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai