Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažeikių šilumos tinklai nutrauks biokuro pirkimo sutartį su „Icor“ valdoma įmone

Šilumą Mažeikių gyventojams tiekianti bendrovė Mažeikių šilumos tinklai nutrauks biokuro tiekimo sutartį su koncerno „Icor“ savininkų valdoma biokuro tiekėja „First Opportunity“ (buvusi „Bionovus“).
Biokuro katilinė
Biokuro katilinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mažeikių šilumos tinklai ir „First Opportunity“ taikiai susitarė su prokurorais, kad nutrauks sutartį, kuri buvo pasirašyta, įmonei paskelbus konkursą ir nesudarius pirkimo komisijos bei neatsižvelgus į reikalavimą biokurą pirkti per biržą. Šiaulių apygardos teismas birželio 30 dieną patvirtino taikos sutartį.

„Prokurorų ieškinys buvo grindžiamas tuo, jog 2014 metais, Mažeikių šilumos tinklams paskelbus ir vykdant biokuro pirkimą skelbiamų derybų būdu, buvo pažeista tvarka, nes jie nesudarė specialios pirkimo komisijos“, – BNS sakė pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas.

Mažeikių šilumos tinklų komercijos direktorius Raimundas Juškevičius BNS sakė, jog sutartis su „First Opportunity“ pasirašyta 2014 metų liepą, o beveik per dvejus metus iš jos nupirkta 11,6 tūkst. naftos ekvivalento (tne) biokuro už 2,971 mln. eurų.

„Dalį trūkstamo biokuro ir anksčiau pirkome „BaltPool“ biržoje. Tai sudarė apie 50 proc. viso perkamo biokuro. Nuo šių metų lapkričio 1 dienos planuojame 100 proc. biokuro pirkti „BaltPool“ biržoje“, – kalbėjo R.Juškevičius.

Anot jo, sutartis turėjo pasibaigti 2017 metų pirmąjį pusmetį. Taikos sutartyje numatyta, kad nė vienai bendrovei negresia bauda dėl sutarties nutraukimo.

Mažeikių šilumos tinklai per metus sunaudoja maždaug 13 tūkst. tne biokuro.

Vyriausybė 2014 metų pabaigoje nusprendė, kad reguliuojami šilumos gamintojai biokurą turės įsigyti ir biržoje: 2014 metais – 10 proc. viso suvartojamo biokuro, 2015 metais – 50 proc., o šiemet – 100 proc. Toks sprendimas priimtas, siekiant didinti konkurenciją biokuro rinkoje ir taip sumažinti šildymo kainas. Biržoje kainos paprastai būna žemesnės nei dvišaliais sandoriais įsigyto kuro.

Konkurencijos taryba pernai gruodį „First Opportunity“ skyrė 3,529 mln. eurų už tai, kad „Vilniaus energija“ biokurą pirko tik iš šios įmonės ir nepasinaudojo konkurencija bei galimybe šilumą tiekti pigiau. Anot tarybos, biokuras buvo pirktas 15 proc. brangiau nei rinkoje. „Vilniaus energijai“ tuomet skirta 19,004 mln. eurų bauda.

Be to, prokurorai įtaria „Vilniaus energijos“ vadovus leidus įmonei „First Opportunity“ pelnytis iš biokuro pardavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai