Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažesnės išlaidos elektrai: kokie sprendimai gali padėti kontroliuoti sąskaitas?

Įsibėgėjęs ruduo ir artėjantis šaltasis sezonas primena, kad netrukus sulauksime ne tik sąskaitų už šildymą, bet padidės ir elektros energijos suvartojimas. „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad vadovaujantis keliomis taisyklėmis, išlaidas už elektros energiją galima lengvai suvaldyti, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime spaudai.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Svarbiausia – taikyti ne tik visiems gerai žinomas taupymo taisykles, bet ir pasinaudoti papildomais sprendimais, kurie leis išvengti neefektyvaus elektros suvartojimo bei sumažins elektros sąskaitas.

„Norint namuose suvartoti mažiau elektros energijos, reikia nepamiršti pačių paprasčiausių patarimų – išeinant iš kambario išjungti šviesą, nenaudojamų elektros prietaisų jungiklius ištraukti iš elektros lizdų, arbatinuke virinti tik tiek vandens, kiek tuo metu yra būtina ir pan. Jei jau įpratote laikytis tokios taupios elektros naudojimo higienos, galima pasidomėti ir išmaniais sprendimais, leisiančiais sutaupyti dar daugiau“, – teigia M.Kavaliauskas ir dalijasi patarimais, galinčiais padėti sukontroliuoti sąskaitas už elektrą.

Bendrovės nuotr./Mantas Kavaliauskas
Bendrovės nuotr./Mantas Kavaliauskas

Išmanusis elektros skaitiklis – būtinybė kiekvienuose namuose

Jau kelerius metus šalyje diegiami išmanieji elektros skaitikliai leidžia realiu laiku stebėti, kiek energijos sunaudojate ir kokiu paros metu vartojimas yra didžiausias. Anot bendrovės atstovo, tai padeda aiškiai suprasti, kada jūsų elektros poreikiai yra didžiausi, ir atitinkamai koreguoti įpročius biržos planą pasirinkusiems vartotojams.

„Stebint išmaniojo skaitiklio duomenimis ir elektros suvartojimą namuose, galima atrasti daugiausiai elektros energijos suvartojančius įrenginius ir nustatyti laikus, kuomet elektros suvartojate daugiausiai. Jei pastebite, kad piko metu – rytais arba vakarais – jūsų vartojimas yra didesnis, galite išbandyti tam tikrus darbus, pavyzdžiui, indaplovės ar skalbyklės paleidimą nukelti ir atlikti ne piko metu, kai elektros kaina biržoje yra mažesnė“, – sako M.Kavaliauskas.

ESO duomenimis, šiemet Lietuvoje buvo įdiegta 242 tūkst. išmaniųjų elektros skaitiklių. Nuo 2022 metų išmaniaisiais elektros skaitikliais jau naudojasi beveik 1 mln. elektros vartotojų.

Planas, pritaikytas prie elektros vartojimo įpročių

Elektros rinkos liberalizacija vartotojams suteikia galimybę laisvai pasirinkti ne tik nepriklausomą elektros tiekėją, bet ir elektros tiekimo planą, atsižvelgiant į geriausią kainos ir suvartojimo santykį. Šiuo metu elektros tiekėjai siūlo įvairius planus, kurie atliepia skirtingus vartojimo įpročius.

M.Kavaliauskas pataria pirmiausia pasinaudoti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiuokle, kuri pagal įvestą elektros suvartojimo kiekį išfiltruoja visų nepriklausomų elektros energijos tiekėjų pasiūlymus. Tuomet beliks apsispręsti, koks elektros energijos tiekimo planas ir siūloma kaina geriausiai atliepia vartotojo lūkesčius.

Programėlės, padedančios sekti energijos suvartojimą

Šiuo metu yra pristatyta daugybė išmaniųjų programėlių, skirtų elektros energijos suvartojimui sekti ir analizuoti. Tokios programėlės leidžia stebėti, kiek elektros yra sunaudojama kasdien, o tai itin naudinga siekiant efektyviai naudoti elektrą ir taip sumažinti sąskaitas.

Išmanieji namų sprendimai – protinga investicija

Naujausios technologijos leidžia optimizuoti šildymo, apšvietimo ir net buitinės technikos naudojamos energijos kaštus. Priklausomai nuo namų ūkio ir bendro elektros energijos suvartojimo, išmanieji sprendimai gali padėti sutaupyti nuo 10 iki 30 proc. metinių išlaidų.

M.Kavaliauskas siūlo apsvarstyti namuose įsidiegti išmanius įrenginius, kurie prisidėtų prie efektyvesnio elektros suvartojimo. Pavyzdžiui, išmani termoreguliacija automatiškai nustato žemesnę šildymo temperatūrą atšilus lauke ar kai esate išvykę. O išmanieji jutikliai padeda užtikrinti, kad apšvietimas būtų išjungtas, kai patalpoje nieko nėra. Taip pat šiuo metu populiarūs ir išmanieji elektros kištukai, kurie nustato, kada įrenginys turi būti įjungtas arba išjungtas.

Aiškus planas – mažesnė sąskaita už elektrą

Anot M.Kavaliausko, vienas iš universaliausių ir efektyviausių patarimų – stebėti ir planuoti savo mėnesio energijos sąnaudas. Pravartu palyginti ne tik praėjusių mėnesių, bet ir praėjusių metų sąskaitas už elektros energiją. Žinant savo įpročius, elektros energijos suvartojimą reguliuoti yra paprasčiau – taip galima nustatyti maksimalų biudžetą ir išvengti neplanuotų išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas