Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: JK iki 2050 metų gali pastatyti iki septynių naujų atominių elektrinių

Didžioji Britanija iki 2050 metų gali pastatyti iki septynių naujų atominių elektrinių, taip pat padidinti jūros vėjo energijos gamybą, kad galėtų diversifikuoti savo energijos šaltinius, sekmadienį teigė JK verslo sekretorius Kwasi Kwartengas.
Atominė elektrinė
Atominė elektrinė / 123RF.com nuotr.

„Jei paspartinsime planus iki 2050 metų, turėsime šešias ar septynias (branduolinės) elektrines JK“, – leidiniui „The Sunday Telegraph“ pareiškė ministras.

„Tai neįvyks per ateinančius dvejus metus. Bet tai tikrai yra tai, ko galime siekti“, – pridūrė jis.

Didžioji Britanija užsibrėžė tikslą iki 2050 metų neutralizuoti anglies dioksido emisijas, o vyriausybė, tikimasi, kitą savaitę paskelbs atidėliotą naują energetinio saugumo strategiją.

Tai įvyks tuo metu, kai daugelis britų susidūrė su problemomis mokėdami sąskaitas už energiją, susidūrę su išaugusiomis išlaidomis.

Pasak K. Kwartengo, strategijoje „bus vertinamos jūros vėjo jėgainės, ypač branduolinė energija, kaip būdai, kuriais galime iš tikrųjų turėti elektros energijos gamybos pajėgumus čia, JK“.

Prekybos asociacijos „Energy UK“ duomenimis, maždaug 21 proc. Didžiosios Britanijos elektros energijos šiandien tiekiama iš 15 branduolinių reaktorių.

Tačiau K.Kwartengas ir JK susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas sumenkino perspektyvas statyti daugiau sausumos vėjo turbinų, remdamiesi visuomenės pasipriešinimu,

„Kalbant apie sausumos vėją ir visuomenės susiskaidymą, galime tai daryti tik gavę didelį bendruomenės sutikimą“, – pažymėjo K.Kwartengas.

G.Shappsas kanalui „Sky News“ sakė: „Nepritariu didžiuliam vėjo jėgainių skaičiaus didinimui sausumoje dėl gana akivaizdžių priežasčių“.

„Jos statomos ant kalvų ir gali sukelti problemų bendruomenėms, taip pat sukelti triukšmo problemų“, – pridūrė jis.

Nors JK yra mažiau priklausoma nuo Rusijos energijos nei kitos Europos šalys, tokios kaip Vokietija, K. Kwartengas nurodė, kad reikia vengti tokio importo.

„Idėja tokia, kad atsižvelgiant į tai, ką daro [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas, mes nenorime gyventi pasaulyje, kuriame būtume priklausomi nuo Rusijos angliavandenilių“, – pažymėjo jis.

„Faktas yra tas, kad nesame, bet norime turėti daugiau nepriklausomybės tiekimo srityje“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai