Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje „vis blogesnė ir blogesnė“

Trečiadienį Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka sakė, kad padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje, kurią šiuo metu yra užėmusios Rusijos pajėgos, darosi „vis blogesnė ir blogesnė“, tačiau pabrėžė, kad ji vis dar saugi, nes joje yra ukrainiečių. Jis taip pat paprašė Kyjivo sąjungininkų oro gynybos sistemų, kurios padėtų apsaugoti šalies energetikos sistemą, rašo CNN.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Svarbiausias mūsų energetikos sistemos apsaugos klausimas yra oro gynybos sistema. Tai iš tikrųjų yra tai, kuo mes prašome savo partnerių mus paremti. Jau gavome iš savo partnerių, bet tai labai svarbu, ypač iš Jungtinių Valstijų... Tai leidžia mūsų kariuomenei pataikyti į daugybę raketų, kurios turėtų būti nukreiptos į energetikos infrastruktūrą. Tai mums geriausias sprendimas“, – trečiadienį interviu CNN sakė jis.

Ministras apkaltino Rusiją, kad nuo praėjusių metų spalio ji kasdien atakuoja Ukrainos energetikos sistemą.

Jis pridūrė, kad nuo praėjusių metų karo pradžios nuo Rusijos atakų nukentėjo apie 50 proc. visų Ukrainos energetikos sistemų.

Zaporižios atominė elektrinė, turinti šešis reaktorius, yra didžiausia atominė elektrinė Europoje. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) išlaiko trijų rotacijos principu besikeičiančių ekspertų grupę, kuri prižiūri elektrinės veiklą.

Agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossi antradienį paragino Rusiją ir Ukrainą sudaryti palankesnes sąlygas šį mėnesį įvyksiančiai nepriklausomų ekspertų rotacijai elektrinėje, kuri vėluoja jau daugiau kaip dvi savaites. Jis sakė, kad padėtis ten tebėra „pavojinga ir nenuspėjama“.

„Žinoma, stotis neveikia nuo rugsėjo, tačiau dabar Ukrainos darbuotojams, kurie ten vis dar prižiūri saugumo sistemas, padėtis yra labai sudėtinga“, – CNN sakė energetikos ministras.

„(Ukrainos darbuotojai elektrinėje) patiria spaudimą, rusai juos muša ir kankina žmones... Rusijos kariuomenė vis dar ten yra ir jie naudoja elektrinę Ukrainos kariuomenei pulti, todėl jie ten pastatė sunkiąją techniką, o tai yra gana sudėtinga situacija“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas