Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 24 /10:11

Ministras: Ukrainai Lietuva jau suteikė energetinės įrangos už beveik 13 mln. eurų

Lietuvos Energetikos ministerija su Rusija kovojantiems ukrainiečiams jau suteikė beveik 13 mln. eurų vertės įrangos. Dar beveik 12 mln. eurų planuojama skirti 2024 m. ir vėliau.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Kol Ukraina kaunasi už mūsų ir visos Europos laisvę, Lietuva siunčia paramą. Ne išimtis – Energetikos ministerija. Iki šiol ukrainiečiams jau suteikėme paramos ir pristatėme energetinės įrangos už 12,93 mln. eurų. Šiuo metu į Ukrainą pakeliui – svarbi parama už dar 466 tūkst. eurų.

Nepaprastai svarbu nesustoti. 2024 m. ir vėliau Energetikos ministerija planuoja skirti paramos už daugiau nei 12 mln. eurų.

Dalinuosi Irmanto Gelūno nuotraukomis, kuriose užfiksuota naujausia dovana – transformatorių perdavimas karo niokojamam Ukrainos energetikos sektoriui. Transformatoriai jau saugiai pasiekė savo tikslą“, – savo feisbuko paskyroje šeštadienį rašė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Per pastaruosius dvejus karo metus Ukraina patyrė daugybę energetinės infrastruktūros nuostolių.

Tarp žinomiausių – Kachovkos užtvankos užgrobimas ir vėlesnis jos susprogdinimas, padarant didžiulę žalą gamtai ir Dnipro žemupyje išsidėsčiusioms gyvenvietėms.

Taip pat – Zaporižios atominės elektrinės užgrobimas. 2022 metų rugsėjį elektrinė nustojo tiekti elektros energiją į Ukrainos tinklą, o per visą karą šalia jos ne kartą vyko apšaudymai ir dronų atakos.

Situacija elektrinėje nuolat kelia įtampą dėl jos saugumo. Nuo 2022 metų Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pareigūnai vietoje stebi saugą elektrinėje, kurią reikia nuolat prižiūrėti, kad ji neperkaistų.

Vis dėlto žala nuolatos daroma ir smulkesniems, tačiau kritiškai svarbiems elektros infrastruktūros objektams – pavyzdžiui, vien per šešis mėnesius, 2022-2023 m. žiemą rusai paleido daugiau nei 1 200 raketų ir dronų į įvairias Ukrainos elektros jėgaines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas