Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nafta brangsta, „Brent“ kaina perkopė 50 JAV dolerių už barelį kartelę

Rinkoje vyraujant optimistiškiems lūkesčiams dėl pasaulyje sukauptų komercinių „juodojo aukso“ atsargų mažėjimo, naftos kainos ketvirtadienį kopia aukštyn ir laikosi aukščiausiuose per pusantro mėnesio lygiuose.
Naftos gavybos platforma jūroje
Naftos gavybos platforma jūroje / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
Temos: 2 Degalai Brent nafta

Rugsėjo mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina nuo sesijos pradžios ūgtelėjo 0,6 proc. iki 50,02 JAV dolerio už barelį, perkopusi psichologiškai svarbią 50 JAV dolerių už barelį kartelę.

Rugpjūčio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina paūgėjo 0,6 proc. iki 47,4 JAV dolerio už barelį. O rugsėjo mėnesio ateities sandorių WTI kaina pakilo 0,5 proc. iki 47,54 JAV dolerio už barelį.

JAV energetikos departamento paskelbtais duomenimis, šalies komercinės naftos atsargos per praėjusią savaitę sumažėjo 4,73 mln. barelių. „ S&P Global Platts“ apklausti analitikai prognozavo, kad šios atsargos sumažės vidutiniškai 3 mln. barelių.

Distiliatų atsargos per praėjusią savaitę sumažėjo 2,14 mln. barelių, o benzino atsargos – 4,44 mln. barelių.

Ekspertai ypač pabrėžia, kad šalies naftos importas iš Saudo Arabijos praėjusią savaitę sumažėjo nuo 851 tūkst. barelių per dieną savaitę anksčiau iki 524 tūkst. barelių per dieną ir buvo mažiausias nuo 2010 metų birželio mėnesio.

„Saudo Arabijos planas dėl tikslingo JAV atsargų mažinimo kol kas veikia, – pažymi „JBC Energy“ analitikai. – Tačiau rinkos dalyviai daugiausia dėmesio, kaip ir anksčiau, skiria vidutinio laikotarpio veiksniams, įskaitant JAV veikiančių gręžinių skaičiaus ir gavybos augimą.“

Be to, Nigerijos energetikos ministras Emmanuelis Kachikwu pareiškė, kad šalies atstovas dalyvaus OPEC šalių ir jų partnerių stebėsenos komiteto posėdyje, kuris įvyks Sankt Peterburge.

Nigerija, kuriai kartu su Libija buvo leista nedalyvauti susitarime dėl gavybos ribojimo, aktyviai didina gavybą, kuri dėl ginkluotų išpuolių prieš naftos ir dujų infrastruktūrą pastaraisiais metais gerokai sumažėjo.

Visgi ekspertai pažymi, kad, net ir nesant išpuolių, naftos gavyba šalyje nukenčia dėl įvairių neteisėtų veiksmų. „ Wood Mackenzie“ analitikų skaičiavimais, nusikaltėliai vagia iki 30 proc. visos naftos, kuri transportuojama per Nigerio upės deltą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai