Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nafta sparčiai brangsta, „Brent“ kaina pasiekė nuo 2014 metų neregėtą lygį

Naftos kainos ketvirtadienio rytą aktyviai auga, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus apie specialios karinės operacijos Ukrainoje pradžią.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Nafta Naftos kaina

Balandžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios padidėjo 4,43 JAV dolerio, arba 4,57 proc., iki 101,27 JAV dolerio už barelį. „Brent“ naftos kaina perkopė 100 JAV dolerių už barelį ribą pirmą kartą nuo 2014 metų. Trečiadienį šie sandoriai pabrango iki 96,84JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu balandžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) išaugo 4,14 JAV dolerio, arba 4,5 proc., iki 96,24 JAV dolerio už barelį. Trečiadienį šių sandorių vertė padidėjo 0,2 proc., iki 92,1 JAV dolerio už barelį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio rytą pranešė pradedantis karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė apie karo padėties įvedimą visoje šalyje.

Konfliktas „labai padidina Rusijos naftos tiekimo sutrikimų ir sankcijų įvedimo riziką, – pažymėjo britų verslo leidinio „The Economist“ tyrimų padalinio „Economist Intelligence Unit“ (EIU) redakcijos direktorė Pat Thaker.

„Kol Ukrainos krizė nenuslops, ir taip neramioje naftos rinkoje išliks didelė kainų augimo rizika,“ – pridūrė ji.

Tuo tarpu JAV prezidento Joe Bideno administracija svarsto galimybę parduoti naftą iš šalies strateginių atsargų (SPR), jei dėl Rusijos agresijos šių energijos išteklių kainos smarkiai pakils, pažymėjo Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

„Ši priemonė tikrai svarstoma“, – trečiadienį patvirtino J.Psaki.

2021 metų pabaigoje JAV jau buvo atvėrusi naftos rezervus. Tai buvo daroma suderinus veiksmus su kitomis pagrindinėmis rinkos dalyvėmis. Tada kelios valstybės paskelbė apie 70 mln. barelių atsargų pardavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas