Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naftogaz“: rusiškos dujos nuo sausio be tranzito sutarties bus nukreiptos į saugyklas

Ukrainos nacionalinės energetikos grupės „Naftogaz“ vykdomasis direktorius Jurijus Vitrenka pareiškė, jog jei su „Gazprom“ nebus pasirašyta nauja dujų tranzito sutartis, nuo sausio į Ukrainą patekusios rusiškos dujos bus nukreipiamos į Ukrainos požemines saugyklas.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

„Į Ukrainą patekusios dujos be dokumentų bus pumpuojamos į požemines saugyklas kaip „nenustatyto savininko dujos“ tol, kol jos bus dokumentuotos“, – teigia J.Vitrenka.

„Naftogaz“ ir „Gazprom“ sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti baigiantis šiems metams, o derybos dėl naujos atsidūrė aklavietėje. Jose tarpininkaujanti Europos Komisija, gavusi Ukrainos sutikimą, pasiūlė „Gazprom“ pasirašyti naują sutartį 10 metų, joje numatant 60 mlrd. kubinių metrų metines tranzito apimtis.

Praėjusią savaitę „Gazprom“ pasiūlė „Naftogaz“ dabartinę tranzito sutartį pratęsti vieneriems metams arba pasirašyti naują sutartį, kuri galiotų vienerius metus. Tačiau tam iškeltos sąlygos: Ukraina turi atsisakyti finansinių pretenzijų ir nutraukti visus teisminius ginčus tarptautiniame arbitraže, atšaukti milijardinę baudą „Gazprom“ dėl konkurencijos pažeidimų vietos rinkoje, atsiimti prašymą Europos Komisijai pradėti prieš Rusijos dujų monopoliją nukreiptą tyrimą.

Ukrainos energetikos ir aplinkos apsaugos ministras Oleksijus Orželas tokį „Gazprom“ pasiūlymą pavadinimo nepriimtinu tiek dėl iškeltų sąlygų, tiek ir dėl trumpalaikiškumo.

Tačiau pirmadienį J.Vitrenko pareiškė, jog „Naftogaz“ ir toliau sieks naujos ilgalaikės tranzito sutarties su „Gazprom“ pagal „europines taisykles“, tačiau jei dėl jos laiku susitarti nepavyktų, neatmestina ir trumpalaikės sutarties galimybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento