Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainos smuko žemyn

Naftos kainos penktadienį nuo prekybos sesijos pradžios jau sumenko daugiau nei 2 proc., rinkai nerimaujant dėl perteklinės pasiūlos, kai virtinė šalių nusprendė panaudoti naftos rezervus, taip pat nerimaujant dėl ​​aptiktos naujos koronaviruso atmainos įtakos naftos paklausai.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Nafta Naftos kaina

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios sumažėjo 1,92 JAV dolerio, arba 2,34 proc., iki 80,30 JAV dolerio už barelį. Ketvirtadienį šie sandoriai atpigo 0,04 JAV dolerio, arba 0,03 proc., iki 82,22 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu sausio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) sumenko 2,3 JAV dolerio, arba 2,93 proc., iki 76,09 JAV dolerio už barelį. Ketvirtadienį šių sandorių vertė sumažėjo 0,11 JAV dolerio, arba 0,14 proc., iki 78,39 JAV dolerio už barelį.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Indija sutiko panaudoti 5 mln. barelių naftos iš strateginių rezervų.

„Indija ne kartą išreiškė susirūpinimą dėl naftos gamintojų dirbtinio naftos pasiūlos koregavimo žemiau paklausos lygio, vedančio prie kainų didėjimo ir dėl to kylančių neigiamų pasekmių“, – teigiama Indijos naftos ir gamtinių dujų ministerijos pranešime.

Rezervų naudojimas bus atliekamas „vienu metu ir konsultuojantis su kitomis didžiosiomis naftos vartotojomis“, pažymėjo ministerija.

Šios savaitės pradžioje JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie ketinimus panaudoti 50 mln. barelių iš Strateginio naftos rezervo (SPR), suderindamas šį žingsnį su Kinija, Japonija, Indija, Pietų Korėja ir JK.

Pasak ekspertų, bendras naftos kiekis, kurį šios šalys planuoja parduoti, sieks mažiausiai 71 mln. barelių, o tai sudarys apie 74 proc. vidutinio pasaulinio kasdienio suvartojimo 2021 metais.

Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai renka informaciją apie COVID-19 koronaviruso atmainą, pradėjusią plisti Pietų Afrikoje ir kai kuriose kitose šalyse, pranešė PSO techniniam atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove.

Pasak pareigūnės, „prireiks kelių dienų, kol bus nustatyta, kokį poveikį gali turėti ši atmaina, taip pat koks yra vakcinų veiksmingumas prieš ją“.

„Šią atmainą reikės stebėti ir tai kelia nerimą“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas