Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainos vėl traukia aukštyn

Dėl nusilpusio JAV dolerio ir gerų JAV ekonominių duomenų daugiau kaip 4 proc. pirmadienį smukusios naftos kainos antradienį vėl patraukė aukštyn.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Nafta Naftos kaina

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios paaugo 0,36 JAV dolerio, arba 0,58 proc., iki 62,5 JAV dolerio už barelį.

O gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) paūgėjo 0,44 JAV dolerio, arba 0,75 proc., iki 59,09 JAV dolerio.

Pirmadienį „Brent“ atpigo 2,71 JAV dolerio, arba 4,2 proc., o WTI – 2,8 JAV dolerio, arba 4,6 procento.

„Vakarykštis išpardavimas buvo prognozuotas, nes pradinė kainų reakcija į OPEC+ sprendimą laipsniškai atsisakyti gavybos mažinimo buvo neproporcinga. Rinka galbūt pernelyg smarkiai pakrypo į kitą pusę ir šiandien ji koreguojasi, – pareiškė konsultacijų bendrovės „Vandana Insights“ įkūrėja Vandana Hari, kurią cituoja agentūra „S&P Global Platts“. – JAV doleris taip pat gerokai nusilpo, o optimistiška JAV darbo rinkos ataskaita parodo, kad atsigavimo tempas JAV spartėja.“

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir jų sąjungininkai – vadinamoji OPEC+ grupė – praėjusią savaitę sutarė gegužę ir birželį padidinti gavybą po 350 tūkst. barelių per dieną, o liepą – dar 440 tūkst. barelių per dieną.

Apskritai OPEC+ planuoja gegužės–liepos mėnesiais pasiekti gavybos lygius, kuriuos anksčiau buvo ketinta pasiekti jau nuo sausio mėnesio, o Saudo Arabija grąžins į rinką 1 mln. barelių per dieną savo naftos, kurios gavybą ji buvo apribojusi savo noru.

Nors OPEC+ šalys suderino gavybos didinimo tvarkaraštį, jos numatė ir galimybę prireikus sumažinti gavybą.

Rinka šiuos sprendimus įvertino kaip ženklą, jog didėja optimizmas dėl pasaulio ekonomikos atsigavimo perspektyvų.

Praėjusią savaitę paskelbti statistiniai duomenys parodė, kad darbo vietų skaičius JAV kovą padidėjo 916 tūkst. – labiausiai nuo rugpjūčio mėnesio. Nedarbo lygis šalyje, vasarį siekęs 6,2 proc., nusileido iki 6 proc. ir buvo žemiausias per metus.

JAV dolerio indeksas „ICE US Dollar“, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso svyravimai šešių pagrindinių valiutų atžvilgiu, pirmadienį smuko 0,49 proc., o antradienį beveik nekinta.

Banko ANZ analitikai sako, kad poveikį naftos rinkai tebedaro ir paklausos, ir pasiūlos veiksniai, kurie gali apriboti kainų kilimą.

„Koronaviruso atvejų skaičiaus augimas tokiose šalyse kaip Indija, taip pat Europos Sąjungoje, verčia prekiautojus elgtis atsargiai, o bet koks apribojimų atnaujinimas greičiausiai padarys neigiamą poveikį paklausai“, – pažymi ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas