Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 12

Naikinami planai ir keičiamos sutartys: svarbiausi pokyčiai, kurių ėmėsi nepriklausomi elektros tiekėjai

Nepriklausomi elektros tiekėjai pastaruoju metu vartotojams pažėrė pokyčių – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ atsisakė trumpalaikių fiksuotos kainos planų, o didžiausia šalies energetikos grupė „Ignitis“ pristatydama pakeitimus sukėlė sąmyšį. Iš pradžių tiekėja nusprendė atsisakyti vieno iš esamų lanksčių planų, tačiau vėliau nusprendė nuo pokyčių kuriam laikui atsitraukti. 15min apžvelgia, kas šiuo metu vyksta vienos iš svarbiausių paslaugų tiekimo rinkoje.
Kištukinis lizdas
Kištukinis lizdas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žmonėms, kurie elektros tiekėjo dar nepasirinko arba kurių sutartis jau baigiasi, apsispręsti, su kuo sudaryti sutartį, dabar gali būti dar sunkiau. Pastarąjį mėnesį elektros tiekėjai atsisakė kai kurių planų, o dalis „Igničio“ klientų sulaukė pranešimų apie vienašališkai keičiamas sutarties sąlygas.

15min apžvelgia, kas pastaruoju metu vyko nepriklausomo elektros tiekimo rinkoje ir kas tai lėmė.

1. „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“ nebesiūlys fiksuoti kainos 2 metams

Fiksuotos kainos elektros tiekimo planus šiuo metu siūlo vos trys tiekėjai – „Ignitis“, „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“. Pastarieji du tiekėjai besibaigiant lapkričiui nusprendė naujiems klientams nebesiūlyti fiksuoti kainos planų, kurių trukmė iki dvejų metų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros lemputė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros lemputė

Tiesa, šie pokyčiai aktualūs tik tiekėjo dar nepasirinkusiems arba vėl iš naujo jo besidairantiems žmonėms – tiems „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“ vartotojams, kurie kainą užsifiksavo 2 metams, niekas nesikeis, įsipareigojimai bus išlaikyti.

„Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna 15min komentavo, kad sprendimą atsisakyti trumpalaikių planų lėmė matomas didelis neapibrėžtumas rinkoje ir staigūs bei sunkiai prognozuojami elektros kainos svyravimai.

„Stabilumo ieškantiems klientams trumpalaikės sutartys nėra patrauklios, kartu jos kuria papildomas rizikas tiekėjams. Stengiamės prisiimti tik tokius įsipareigojimus, kuriuos užtikrintai galėsime įgyvendinti net tokiomis sudėtingomis sąlygomis kaip dabar“, – 15min nurodė V.Koryzna.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna

Šiuo metu vartotojai, sudarantys sutartį su „Enefit“, gali elektros kainą fiksuoti arba 36 mėnesiams (3 metams), arba 84 mėnesiams (7 metams). Pasirinkus pastarąjį planą, vienos kilovatvalandės kaina vartotojui penktadienį per pietus siekė 37 centus, trumpesnį – 43 centus.

Panašiai šį pokytį komentavo ir „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

„24 mėnesiai fiksuotos kainos elektros plano atsisakėme, vertindami ateities prognozes ir pačių klientų pasirinkimus. Žinoma, anksčiau jį pasirinkusiems klientams visus įsipareigojimus išlaikysime, tačiau naujiems savo klientams jo nebesiūlome, nes jis buvo nelabai populiarus dėl didelės kainos. Jos skaičiavimus grindžiame rizikų vertinimu, kad energetinės krizės sukelti pokyčiai tęsis ilgiau nei 2 metus“, – 15min komentavo M.Giga.

„Elektrum Lietuva“ nuotr./Martynas Giga
„Elektrum Lietuva“ nuotr./Martynas Giga

Pasak jo, šis planas neatitiko ir pačios įmonės rekomendacijų klientams, kad „siekiant apsidrausti nuo elektros kainos kilimo rizikos, kokia matoma dabar, optimaliausia yra kainą fiksuoti trejų metų terminui“. Būtent po tokio laiko, M.Gigos teigimu, jau galima tikėtis pačios rinkos pokyčių ir jų nulemtos žemesnės elektros kainos.

„Matome, kad per trejų metų laikotarpį gerokai išaugs tiek elektros, ypač iš atsinaujinančių šaltinių, tiek ir gamtinių dujų pasiūla – atsiras naujų jų gamybos šaltinių. Esant didesnei pasiūlai, kris dujų ir anglies kainos, dėl ko pigs elektra, gaminama naudojant šias žaliavas“, – tvirtino „Elektrum Lietuva“ vadovas.

Dabar kainą, pasirinkus šį tiekėją, galima fiksuoti 36 mėnesiams.

V.Koryzna taip pat tikino, kad šiuo metu labiau verta rinktis ilgalaikius planus, nes „aukštų energijos kainų periodas gali tęstis ir 5 metus“.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas 15min sakė, kad ilgesnių sutarčių vartotojai neturėtų baimintis, tačiau jis abejojo, ar aukštų kainų periodas tikrai tęsis penkmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas