Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos JAV sankcijos „Nord Stream 2“ būtų nederamos, teigia Berlynas

Vokietijos pozicija dėl Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projekto „Nord Stream 2“ nepasikeitė, Berlynas mano, kad naujos JAV sankcijos būtų nederamos, pareiškė Vokietijos ekonomikos ir energetikos ministerijos atstovė.
Nord Stream 2
Nord Stream 2 / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Mūsų požiūriu, dabar nėra tinkamas laikas įtempti eskalacijos spiralę ir imtis naujų sankcijų. Dabar mes turime kitų iššūkių“, – sakė Anna Sophie Eichler.

Naujų Vašingtono sankcijų „Nord Stream 2“ projektui grėsmę skelbia Vokietijos laikraštis „Handelsblatt“.

„Susižinojau apie tai iš žiniasklaidos. Mūsų pozicija dėl „Nord Stream 2“ nepasikeitė“, – žurnalistams trečiadienį sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Adebahr.

„Handelsblatt“, cituodamas JAV ambasadoriaus Vokietijoje kadenciją baigiantį Richardą Grenellą, rašo, jog Vašingtonas svarsto naujų sankcijų „Nord Stream 2“ galimybes.

2019-ųjų gruodžio 20 dieną JAV paskelbus sankcijas „Nord Stream 2“ projektui, šio dujotiekio tiesimas Šveicarijos bendrovės „Swiss Allseas“ trimis specialiais laivais buvo nedelsiant nutrauktas. Vamzdynas nutiestas 94 proc., projekto įgyvendinimas sustojo.

„Gazprom“ tikisi šį dujotiekį šiemet baigti tiesti nuosavu daugiafunkciniu statybos laivu „Akademik Čersky“, kuris dabar yra Vokietijos Mukrano uoste.

Vokietijos leidinys „Forcus“ anksčiau citavo JAV respublikonų senatorių Tedą Cruzą, pareiškusį, kad jei „Gazprom“ panaudos į laivą „Nord Stream 2“ užbaigti, „JAV prezidentas gali ir turėtų skelbti sankcijas „Gazprom“. T.Cruzas užsiminė apie galimą uždraudimą į JAV atvykti „Gazprom“ vadovams, Rusijos dujų gigantų turto Jungtinėse Valstijose įšaldymą.

Tuo tarpu Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas praėjusią savaitę pareiškė, kad „Akademik Čersky“ tema Berlynui yra žinoma, o iš JAV ambasados Vokietijoje jokių perspėjimų dėl to nebuvo gauta.

Apie 10 mlrd. eurų kainuosiantis, 55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas „Nord Stream 2“ Baltijos jūroje nuo Rusijos iki Vokietijos klojamas greta aštuonerius metus jau veikiančio, tokio pat pajėgumo dujotiekio „Nord Stream 1“.

„Gazprom“ partnerės šiame projekte – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės bei būsimos naudos gavėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito