Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkę vartotojai kainų šuolio laukia be nerimo

Elektros kaina – viena iš tų temų, kurios šiuo metu apstu tiek žiniasklaidoje, tiek ir asmeniniuose pokalbiuose. Ne viena šeima šiuo metu iš naujo peržvelgė sutartį su elektros tiekėju ir paskaičiavo, kaip pokyčiai elektros kainos rinkoje paveiks būtent juos.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Tiesa, labai svarbu nepamiršti, kad elektros energijos kainos keisis tiems vartotojams, kurie naudojasi visuomeninio tiekėjo paslaugomis. Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) patvirtinus naujas visuomeninio elektros energijos tiekimo kainas antrajam metų pusmečiui, skaičiuojama, kad elektros tiekimo kaina nuo liepos 1 d. vidutiniškai padidės apie 8,4 proc.

Teigiama, kad nemažą dalį gyventojų tai paskatino pasirinkti savo nepriklausomą tiekėją, nelaukiant metų pabaigos: nuo birželio pradžios matomas gerokai padidėjęs pasirenkančiųjų skaičius.

Kokį planą rinktis?

Nepriklausomą tiekėją pasirinkę vartotojai skirtingai pajus elektros kainų pokytį. Tai labai priklauso ir nuo to, kokį planą, sudarydami sutartį, jie pasirinko: fiksuotos elektros kainos ar dinamiškos.

Priminsime, kad elektros kainos dalis ir jos tiekimo paslaugos kaina sudaro apie 45 proc. visos kainos. Ši dalis nėra reguliuojama ir jos kainą lemia elektros energijos biržos svyravimas ir tiekėjų tarpusavio konkurencija. Todėl elektros energijos kaina skiriasi įvairių tiekėjų pasiūlymuose, nes ji nulemta pačių tiekėjų ir įsigijimo kainos biržoje.

Pasirinkus planą su kintama kaina, sąskaita priklausys nuo biržoje susifirmavusios kainos, kuri nuolatos keičiasi. Toks pasirinkimas reikš, kad visada mokama teisingiausia kaina. O atsižvelgiant į kainos svyravimus rinkoje, ji būti palankesnė už fiksuoto tarifo pasiūlymą. Tuo metu fiksuota kaina leis visu sutartyje nurodytu laikotarpiu naudotis stabilia elektros kaina ir detaliai planuoti savo mėnesines išlaidas. Tiesa, pasirinkdami fiksuotą kainą, vartotojai įsipareigoja sutarties su nepriklausomu elektros tiekėju nenutraukti nustatytą terminą, pavyzdžiui, 12–24 mėn. (tai priklauso nuo konkretaus tiekėjo siūlomo plano sąlygų – 15min past. past.). Sutartis, kurioje numatyta kintanti elektros kaina, suteikia daugiau laisvės keisti sąlygas ir net patį tiekėją.

Teorija – viena, bet praktika visai kas kita. 15min pakalbino keletą skirtingų nepriklausomų elektros tiekėjų klientų. Jie sutiko pasidalyti savo patirtimi ir pastebėjimais apie tai, kuo vartotojui patrauklus planas su kintančia elektros kaina, o kuo – su fiksuota.

Norėjo laisvės ir išbandyti naujovę

Vilnietė Monika su vienu iš rinkoje esančių nepriklausomų elektros tiekėjų sutartį sudarė nuo 2021 m. sausio. Pasak jos, prieš apsispręsdama atidžiai išnagrinėjo tiekėjų pasiūlymus jų puslapiuose, o vėliau, jau išsirinkusi tą, su kuriuo norėtų pasirašyti sutartį, konsultavosi telefonu. Po pokalbio moteris priėmė galutinį sprendimą ir pasirinko planą su kintančia elektros kaina.

„Man labiausiai patiko, kad galiu pasirinkti planą, kuris manęs neįpareigoja tęsti sutartį 12 mėn. arba 24 mėn. Tai buvo vienas iš svarbiausių kriterijų – kad galėčiau „neprisirišti“ prie tiekėjo ir paties plano, – kalbėjo Monika.

Pašnekovė pasakojo, jog prieš pasirašydama sutartį įvertino tai, jog tokiu atveju išlaidos elektrai svyruos priklausomai nuo elektros kainos rinkoje. Taigi, vieną mėnesį jos gali būti didesnės, kitą – mažesnės.

„Kad elektros kainos tai kyla, tai leidžiasi, man paaiškino prieš pasirašant sutartį. Aš pati nesu ekspertė, nesidomiu situacija rinkoje. Tačiau galvojau taip: jeigu matysiu, kad mano sąskaitos elektrai labai išaugo, bet kada galėsiu pakeisti planą arba tiekėją. Tas lankstumas mane ramino“, – teigė vilnietė.

Galvojau taip: jeigu matysiu, kad mano sąskaitos elektrai labai išaugo, bet kada galėsiu pakeisti planą arba tiekėją.

Ji neslėpė, jog dar vienas motyvas, kuris „sužaidė“ renkantis tiekėją ir planą su kintančia elektros kaina, buvo naujumas.

„Kai visi buvome vieno tiekėjo klientai, neturėjome galimybės matyti dinamikos, išbandyti jos. Dabar ta naujovė atsirado ir man norėjosi pasižiūrėti, kaip mano elektros suvartojimą veikia kainos svyravimai rinkoje“, – neslėpė Monika. Kol kas dėl tokio sprendimo ji nesigailėjo. Priešingai – mato daugiau pliusų nei minusų.

„Esu patenkinta. Kiek esu skaičiavusi, vidutinė elektros kaina, kurią sumoku, man net sumažėjo (pasirinkus nepriklausomą tiekėją – 15min past. past.). Giminaičiai, kurie yra pasirinkę kitus planus, sako, kad jiems elektros kaina šiek tiek kilo. Girdint naujienas apie elektros kainos pokyčius nuo liepos, matau, kad man elektros kaina padidės labai minimaliai“, – pasakojo Monika.

Rinkosi ne pagal tarifą

2020 metų rugpjūtį sutartį su nepriklausomu elektros tiekėju pasirašiusi Igno ir Dalios šeima gerai žinojo, ko nori. „Rinkomės ne pagal tarifą, nes skirtingų tiekėjų ir jų siūlomų planų kainos skyrėsi nedaug. Elektra – ne šiluma, kuriai tenkančios išlaidos yra gerokai didesnės. Todėl svarbiausias pasirinkimo kriterijus tikrai nebuvo kaina. Kur kas svarbiau buvo vertybės ir skaidrumas, kurias deklaruoja ir komunikuoja tiekėjas“, – sakė Ignas.

Skirtingų tiekėjų ir jų siūlomų planų kainos skyrėsi nedaug. Todėl svarbiausias kriterijus buvo vertybės ir komunikacija.

Jo antroji pusė – Dalia – prisiminė, jog prieš apsisprendžiant šeimoje vis dėlto buvo diskusijų: tiek dėl rinkoje esančių tiekėjų, tiek dėl jų siūlomų planų. Galiausiai pora apsisprendė elektros tiekimą patikėti žaliąją energiją siūlančiam tiekėjui ir „žaliausiam“ pasiūlytam planui. Jame numatyta fiksuota elektros kaina.

„Kai kainų skirtumai nėra dideli, žmonės renkasi įmones ir pagal tai, ką jos komunikuoja. Tvarumas, sąmoningumas – tai temos, kurios svarbios man. Todėl apsispręsti dėl tiekėjo ir plano nebuvo sunku“, – prisiminė Ignas.

Pašnekovas neslėpė, jog prognozuojamas kainų augimas nedžiugina, tačiau jo laukia gana ramiai.

„Kiek tiksliau didės kaina man, nežinau. Kita vertus, aš bandau tai pateisinti. Sakau sau, jog taip mes mokame už tvarumą. Savotiškas mokėjimas už ateitį – už tai, jog naudojame švaresnę elektros energiją, mažiau teršiančią aplinką“, – teigė pašnekovas.

Jis pabrėžė: jei įmonė teisingai komunikuoja ir skaidriai vysto veiklą, dalis vartotojų (tarp jų – ir jo šeima) gana ramiai reaguos į kainų augimą.

„Svarbiausia – tinkama komunikacija, kurioje viskas aišku. Skaidrumas nuramina“, – savo nuomonę išsakė Ignas.

123RF.com nuotr./Žalioji energetika
123RF.com nuotr./Žalioji energetika

Jei bus priežastis, pasinaudos galimybe pasikeisti planą

Uostamiestyje gyvenantis Mindaugas – vienas iš tų vartotojų, kurie dalį reikalingos elektros energijos pasigamina patys, o likusią perka iš nepriklausomo elektros tiekėjo. Sutartį su juo pašnekovas sudarė beveik prieš metus. Būtent tiek laiko sakė nesidomėjęs elektros kainų pokyčiais: kai elektros energijos suvartojimas pastovus, poreikio ką nors keisti nėra.

„Dabar, pasirodžius žinioms apie būsimą elektros kainos kilimą, pradėjau truputį domėtis. Mano plane numatyta fiksuota elektros kaina. Kaip suprantu, nuo liepos 1 d. kaina kils daugeliui. Kiek tai matysis mano sąskaitoje, dar nežinau, tačiau laikausi tokio principo, kad tiekėją keisti reikia tik tokiu atveju, jei ekonominė nauda būtų labiau pastebima. Na, o planą, pagal mano sutartį, galima nemokamai pakeisti kartą per metus. Tad, jei bus poreikis, taip ir padarysiu“, – kalbėjo Mindaugas.

Jo teigimu, laisva elektros rinka vartotojams suteikia daug galimybių ieškoti ir rasti optimaliausią elektros energijos tiekimo variantą.

Paties Mindaugo atveju, apsisprendimą iš dalies lėmė asmeniški motyvai: jis norėjo sudaryti sutartį su tuo pačiu tiekėju, iš kurio pirko ir dujų tiekimo paslaugą.

„Tačiau taip pat išanalizavau pasiūlymus ir paisiau rekomendacijų, kokį planą rinktis pagal elektros suvartojimą. Tas rekomendacijas radau internete. Vėliau dėl to dar kreipiausi į nepriklausomo elektros tiekėjo būstinę Klaipėdoje. Ten dirbantys specialistai pritarė mano preliminariam pasirinkimui, tad man beliko pasirašyti sutartį“, – sakė Mindaugas, džiaugęsis, kad jau pasirinko nepriklausomą elektros tiekėją.

Nepriklausomi elektros tiekėjai prisiima riziką

Kaip jau skelbta, VERT duomenimis, nuo liepos 1 d. elektros kainos kilimą maždaug 8 proc. pajus nemaža dalis vartotojų. Tačiau ne visi: kaina keisis (augs) tiems, kurie naudojasi visuomeninio tiekėjo paslaugomis. O nepriklausomą elektros energijos tiekėją pasirinkusių klientų, kurie elektros energijos kainą užfiksavę sutartyse metų ar dvejų laikotarpiui, šis kainų kilimas nepalies. Kodėl taip yra?

Pasak Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesoriaus Tomo Janeliūno, sutartyse su nepriklausomais tiekėjais gali būti nurodyta fiksuota kaina ir laikotarpis, kada ji peržiūrima ar keičiama. Taip pat gali būti įtrauktos papildomos nuolaidos, jei sutartis fiksuojama ilgesniam laikui, pavyzdžiui, 12 mėn. ar 24 mėn.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Tomas Janeliūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Tomas Janeliūnas

„Kitaip tariant, nepriklausomi tiekėjai prisiima riziką dėl kainų svyravimo, o vartotojas gauna tokią kainą, kuri numatyta sutartyje ją pasirašant. Žinoma, jei pasirinktas planas yra su kintama elektros kaina, tuomet vartotojams ji taip pat išaugs, kai kaina kyla elektros biržose“, – sakė energetikos ekspertas ir pridūrė, jog bet kokiu atveju sprendimą priima vartotojas, atsižvelgdamas į jam svarbiausius motyvus.

Priminsime, kad elektros energijos kaina susiformuoja Lietuvos elektros biržoje, kuri yra integruota į Šiaurės Europos šalių elektros biržą „Nord Pool“. Reguliuojamam visuomeniniam tiekėjui kainas VERT keičia atsižvelgiant į kainų pokyčius rinkoje. Tai – visą laiką kintantis, labai organiškas procesas, todėl beveik neįmanoma nuspėti, kokia gali būti ateities elektros kaina. Jos vertinimas pagrįstas tik prielaidomis: po mėnesio, vertinant dabartinius duomenis, jos gali būti visiškai kitokios.

Suprasti akimirksniu: KAS YRA ELEKTROS RINKOS DEREGULIACIJA?

  • Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, tikėtina, kad pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
  • Elektros rinkos liberalizavimas vyksta įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka nuo 2013-ųjų, o nuo 2021 m. jų pavyzdžiu seka ir buitiniai vartotojai.
  • Iš viso numatyti trys dereguliacijos etapai – šiuo metu vyksta antrasis, kada nepriklausomus elektros energijos tiekėjus turi pasirinkti vartotojai, per metus suvartojantys 1000–5000 kWh. Sudaryti sutartis dėl elektros energijos tiekimo galima su 7 bendrovėmis: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „EGTO“ energija, „Vilniaus energija“ ir mažąja bendrija „Birštono Elektra“.
  • Visą aktualiausią informaciją galima rasti ČIA.
VIDEO: Ekspertas patarė, kaip teisingai pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas