Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Orlen“ Lenkijoje prieš rinkimus ėmė mažinti degalų kainas: įmonę kaltina naudojant rezervus

Kol kitose Europos Sąjungos šalyse degalų kainos kyla, Lenkijoje jos krenta žemyn. Tačiau analitikai teigia, kad mažesnes kainas lemia ne rinkos ypatybės ar mokestinės lengvatos, o valstybinės Lenkijos energetikos bendrovės „Orlen“ pasijungimas į rinkimų kampaniją. Ekspertai teigia, kad siekdama išlaikyti žemas kainas įmonė galimai naudoja degalų rezervų atsargas.
„Orlen“ degalinė Lenkijoje
„Orlen“ degalinė Lenkijoje / dpa / Scanpix nuotr.
Temos: 3 Lenkija Degalai Kaina

Per pastarąsias tris savaites populiariausio 95 rūšies benzino didmeninė kaina „Orlen“ degalinėse sumažėjo nuo 5,43 zloto (1,18 euro) iki 4,82 zloto (1,05 euro) už litrą.

Tuo metu dyzelino kaina „Orlen“ degalinėse mažėjo nuo 5,24 zloto (1,14 euro) iki 4,83 (1,05 euro) už litrą, rašo Lenkijos „Gazeta Wyborcza“.

Analitinės bendrovės „BM Reflex“ skaičiavimais, praėjusios savaitės pabaigoje litras 95 rūšies benzino Lenkijos degalinėse kainavo vidutiniškai 6,32 zloto (1,38 euro), t. y. 27 grašiais mažiau nei prieš savaitę.

Tuo metu vidutinė mažmeninė dyzelino kaina praėjusią savaitę sumažėjo 19 grašių – iki 6,23 PLN už litrą (1,36 euro).

123RF.com nuotr./Degalai
123RF.com nuotr./Degalai

Pasak „BM Reflex“ analitikų, degalų kainos Lenkijoje jau dabar yra mažiausios Europoje, tačiau neatmetama, kad jos dar labiau mažės.

Tokios pat nuomonės laikosi ir „E-petrol.pl“ analitikai.

„Žvelgiant į mažinimo tempus didmeninėje rinkoje ir jų perkėlimą į degalinių kolonėles, susidaro įspūdis, kad per artimiausias kelias dienas tai, kad kaina vartotojams nusileis žemiau 6 zlotų (1,31 euro) už litrą, yra visai realu“, – sakė analitikai.

Pasak „Gazeta Wyborcza“, „Orlen“ degalinėse jau dabar galėtų pardavinėti pagrindines degalų rūšis už mažesnę nei 6 zlotų kainą. Tam pakaktų susimažinti maržas.

„Orlen“ degalų kainas pradėjo mažinti likus maždaug dviem mėnesiams iki spalio 15 dieną vyksiančių Lenkijos parlamento rinkimų, nors tuo pat metu pasaulinės naftos kainos smarkiai išaugo dėl Saudo Arabijos, neformalios OPEC organizacijos lyderės ir pagrindinės Rusijos sąjungininkės pasaulinėje naftos pramonėje, naftos gavybos mažinimo“, – teigia analitikai.

Analitikai: galimai naudojamos degalų atsargos

Nuo šių metų vidurio dyzelino kainos Lenkijoje sumažėjo 2 proc., o Europoje pakilo 42 proc., teigia politikos analizės institutas „Polityka Insight“.

Jis, remdamasis neįvardytais šaltiniais, praneša, kad „Orlen“, siekdama subalansuoti rinką, bent kelias pastarąsias savaites naudojo degalų atsargas.

Šios atsargos gali būti naudojamos sutrikus tiekimui vidaus rinkoje, pavyzdžiui, kilus karui arba sugedus svarbiai infrastruktūrai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Orlen“ vadovas Danielis Obajtekas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Orlen“ vadovas Danielis Obajtekas

Leidimą jas naudoti tvirtina šalies Klimato ministerija.

„Orlen“ siekia išlaikyti žemas degalų kainas iki rinkimų dienos. Šie veiksmai derinami su vyriausybe, kuri nori sumažinti visuomenės nepasitenkinimo, susijusio su kainų didėjimu, riziką, taip pat sukurti galimybę paskelbti „pergalę“ prieš infliaciją“, – teigia „Polityka Insight“.

Pasak „mBank“ analitikų, mažesnės degalų kainos gali padėti Lenkijoje sumažinti infliaciją iki 7 proc. spalio mėnesį, t. y. 1,6 procentinio punkto, palyginti su tuo, kas būtų, jei degalų kainos atitiktų Europos tendencijas.

Remdamasis degalų rinkos ekspertais, analitikos institutas teigia, kad šiuo metu litro dyzelino kaina Lenkijoje turėtų siekti 7,4 zloto (1,61 euro), kai iš tikrųjų šiuo metu ji yra yra 6,05 zloto (1,31 euro).

„Orlen“ atsisakė „Reuters“ atskleisti duomenis apie degalų atsargų naudojimą, teigdama, kad tai yra komercinė paslaptis.

„Informacija apie (...) Lenkijoje naudojamus privalomuosius naftos ir degalų rezervus yra saugoma kaip komercinė paslaptis“, – teigiama „Orlen“ atsakyme „Reuters“.

Klimato apsaugos ministrė Anna Moskwa neatsakė į žurnalistų klausimus, ar ministerija davė „Orlen“ sutikimą naudoti strateginius rezervus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas