Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagaliau finišas: penkiskart nukelto didžiulio saulės jėgainių parko startą palaimino VERT

Panašu, kad šalia Gargždų vystomas „Bičiulystės“ saulės jėgainių parkas po penkių starto nukėlimų galės realiai pradėti gamybą – trečiadienį gautas Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) leidimas. Paskutine nukėlimo data skelbta vasario 15 d., tačiau parką vystančios bendrovės „Elektrum Lietuva“ atstovų teigimu, klientus tikimasi pradėti prijungti „per artimiausias dienas“. Vis dėlto taip pat paaiškėjo, kad 2023 m. pabaigoje klientams aiškinę, jog leidimui gauti reikia daugiau saulės, „Elektrum“ atstovai buvo neteisūs.
Saulės jėgainių parkas
„Elektrum“ / Shutterstock nuotr.

Panašu, kad šeštojo karto neprireiks. Penkiskart atidėtas 13 MW „Bičiulystės“ saulės jėgainių parkas trečiadienį gavo Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos (VERT) palaiminimą.

Šį parką netoli Gargždų vysto „Elektrum Lietuva“.

„Mūsų vystomo „Bičiulystės“ saulės parko klientams pagaliau turime gerų žinių – šiandien VERT pritarė jo gamybos leidimo išdavimui. Tai reiškia, kad per artimiausias dienas gausime patį gamybos leidimą ir pradėsime klientų prijungimą prie parko“, – 15min trečiadienį nurodė „Elektrum“ atstovė žiniasklaidai Milda Basijokienė.

Anksčiau deklaruota saulės parko paleidimo data buvo numatyta iki vasario 15 d.

„Elektrum“ atstovė aiškino, kad galutiniuose etapuose užtrukta su dokumentacijos suderinimu. Bendrovė dar rudenį gyrėsi, kad parkas galėtų iškart gaminti elektrą, tačiau stringa reikalai su institucijomis.

„Procesas taip išsitempė, nes iš esmės tokio dydžio parkams kol kas nebuvo nusistovėjusios jų pridavimo praktikos. Todėl kalbėjomės su visomis suinteresuotomis šalimis, patys inicijavome susitikimus ir kvietėme visus prie bendro stalo diskusijai, kad būtų suformuota aiški, nusistovėjusi praktika, kadangi ateityje tokių parkų bus vystoma daugiau“, – 15min nurodė M.Basijokienė.

Saulės nebuvimas žiemą nėra ir nebus kliūtis

Pagal pirminį planą, parkas turėjo būti pilnai užbaigtas ir atiduotas eksploatuoti dar 2023 m. kovą. Vėliau jo paleidimas keliskart atidėtas.

Paskutinį nukėlimą iš gruodžio 31 d. į vasario 15 d. „Elektrum“ aiškino tuo, kad papildomai turėjo įregistruoti abonentinio kabelio apsauginę zoną Registrų centre. Taip pat paminėta ir kita „netikėta aplinkybė“.

Shutterstock nuotr./Saulės jėgainės
Shutterstock nuotr./Saulės jėgainės

„Bičiulystės“ saulės parkas yra pajungtas į ESO tinklą, tačiau dėl didelės galios (viršija 5 MW ribą) „atsirado“ VERT reikalavimas atlikti bandymus ir su „Litgrid“ dispečeriais, tuomet nurodė „Elektrum“.

„Kadangi kol kas Lietuvoje beveik nėra tokių bandymų praktikos su „Litgrid“, derinimo procesas yra sudėtingas, nes kiekvieną žingsnį privalome pasitvirtinti su skirtingomis institucijomis. Organizuojame bendrus susitikimus su „Litgrid“ bei VERT atstovais, kurie taip pat stengiasi padėti ir įvykdyti visus teisės aktų reikalavimus sparčiausiu įmanomu būdu. Šioms procedūros iš savo pusės skiriame maksimalų prioritetą, tačiau naujiems reikalavimams įgyvendinti paprasčiausiai reikia daugiau laiko, bandymams – daugiau saulės“, – tuo metu 15min teigė J.Rupšienė.

Vis dėlto tiek VERT, tiek „Litgrid“ 15min vėliau paneigė, kad tokia aplinkybė galėjo būti traktuojama kaip netikėta.

Anot institucijų, bendrovė apie tokių bandymų poreikį turėjo žinoti nuo pat projekto sąlygų gavimo 2022 m. kovą. Maža to, nors tokie bandymai iš tiesų būtini, nesant pakankamo saulėtumo juos galima nukelti ir atlikti jau po parko paleidimo.

Kaip 15min informavo „Litgrid“, reikalavimai vadinamiesiems atitikties bandymams, apie kuriuos anksčiau rašė „Elektrum“ savo klientams, buvo numatyti prijungimo sąlygose, kurias vystytojas gavo dar prieš pradėdamas projektavimo ir statybos darbus.

Tokie bandymai atliekami saulėtą dieną pagal tipinius reikalavimus, jų trukmė – iki 4 val.

„Pirmą kreipimąsi dėl bandymų programos iš vystytojo gavome 2023 m. gruodžio 8 d. Bandymų programą suderinome gruodžio 21 dieną. Šiuo metu laukiame informacijos iš vystytojo, kada jis bus pasiruošęs atlikti bandymus“, – nurodė „Litgrid“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Litgrid
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Litgrid

VERT taip pat patvirtino, kad vien tik saulės trūkumas niekaip negalėjo tapti priežastimi nepaleisti parko.

„Toks reikalavimas [atlikti atitikties bandymus] nėra naujovė – norint užbaigti projektą reikia įvykdyti tiek AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), tiek „Litgrid“ išduodamas prijungimo sąlygas.

Šiuo atveju UAB „Elektrum Lietuva“ įgyvendino tik ESO dalį, tačiau apie keliamus reikalavimus žinojo nuo 2022 m. vasario, todėl tai jokiu būdu negali būti įvardijama kaip „nenumatyta aplinkybė“. Tad projekto įgyvendinimui trūksta AB „Litgrid“ prijungimo sąlygų įgyvendinimo, o tai yra įmonės atsakomybės klausimas. Apskritai toks reikalavimas egzistuoja nuo 2016 m., kai buvo priimtas Europos Komisijos reglamentas dėl Tinklo kodekso“, – nurodoma atsakyme 15min.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai

Energetikos valstybinės kontrolės ir vartotojų energetikos įrenginių kontrolės tvarkos aprašas nurodo gana lanksčią salygą, kai dėl gamtinių sąlygų nėra galimybės atlikti įrengtos saulės šviesos elektrinės natūrinių bandymų visa apimtimi.

„Tokiu atveju gamintojas pateikia su perdavimo sistemos operatoriumi ar skirstomųjų tinklų operatoriumi suderintą natūrinių bandymų ataskaitą, kurioje nurodoma konkreti data iki kurios bus atlikti elektrinės natūriniai bandymai visa apimtimi. Iki nurodytos datos nepateikus visa apimtimi atliktos ir perdavimo sistemos operatoriaus ar skirstomųjų tinklų operatoriaus patvirtintos natūrinių bandymų programos, techninės būklės patikrinimo pažyma pripažįstama negaliojančia“, – rašoma dokumente.

Patys „Elektrum“ apie netinkamai suformuluotą paaiškinimą klientams, 15min nebekomentavo.

Vienas 15min kalbintų informuotų šaltinių spėjo, jog „Elektrum“ situaciją arba netinkamai suprato, arba netinkamai komunikavo klientams. Priduodama parką, „Elektrum“ su „Litgrid“ turėjo atlikti ne tik atitikties (jiems reikia saulėtos dienos) bet ir informacijos mainų bandymus (jiems saulės nereikia). Nei vienų tuo metu bendrovė nebuvo atlikusi.

„Elektrum“ – sąmoningai ar ne – klientus informavo, kad būtent atitikties bandymai yra būtini leidimui gauti dar prieš parko startą, nors, kaip minėta, šio reikalavimo sąlygos yra lanksčios.

Visgi trečiadienio VERT leidimas reiškia, kad bendrovė šiam etapui reikalingus bandymus jau yra atlikusi. Minėtas bandymas su „Litgrid“.

Nukėlė penkis kartus, dalis klientų neteko APVA paramos

Apie 13 MV galios „Bičiulystės“ parko bėdas 15min šiais metais rašė jau ne kartą.

Galutinis pridavimo terminas paskutinį kartą buvo pavėlintas nuo gruodžio 31 d. iki vasario 15 d. Prieš tai žadėta parką priduoti spalio 31 d., anksčiau – rugsėjo 30 d., prieš tai – liepos 31 d.

Tiesa, ši data buvo įrašyta bent jau kai kurių klientų sutartyse – nors tikėtasi užbaigti parką 2023 m. kovą, bendrovė pasiliko vietos manevrams iki jau minėtos liepos 31 d..

Tuo metu šio parko klientai portalui pasakojo patekę į keblią situaciją – rugpjūtį baigėsi dalies „Bičiulystės“ parko klientų paramos terminai. Kadangi parkas dar nebuvo užbaigtas laiku, jie jos neteko.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) iškart paskelbė naują paramos paraiškų teikimo kvietimą, tačiau klientai, tokie kaip 15min skaitytojas Aurelijus S., ilgai laukė jos patvirtinimo.

Kita problema, kurią dar spalį nurodė klientai – anksčiau sutartys tarp „Elektrum“ ir jėgaines „Bičiulystės“ parke įsigijusių klientų buvo matomos „Elektrum“ tinklapio savitarnoje, tačiau rugsėjį jos staiga tapo nebeprieinamos. 1150 kW galios elektrinę rezervavusio Aurelijaus S. atveju tai sukėlė nesklandumų, nes jis teigė, kad nežinodamas sutartyje įrašytų duomenų, jos negalėjo nutraukti.

Kompanijos atstovai 15min tuomet komentavo, kad tai laikinas sutrikimas, tačiau klientai iki šiol fiksuoja, kad ši problema taip ir nebuvo išspręsta.

Paskutinį kartą komentuodami 15min „Elektrum“ žadėjo šią problemą išspręsti iki sausio pabaigos. Vis dėlto, kaip vasario 1 d. popietę informavo du „Bičiulystės“ parko klientai, situacija iki šiol nėra ištaisyta.

„Dėl techninių nesklandumų šiuo metu nėra galimybės parsisiųsti sutarties. Atsiprašome už laikinus nepatogumus“, – tokią žinutę gavo vienas iš klientų, pabandęs prisijunti prie savitarnos.

Vis dėlto „Elektrum“ žada, kad netrukus šią problemą išspręs.

„Visas technines problemas dėl sutarčių atvaizdavimo mūsų savitarnos sistemoje išsprendėme, didžioji dalis klientų jas jau mato, o likę savo savitarnos paskyroje jas turėtų pamatyti kitos savaitės pradžioje, kuomet galutinai bus užbaigti perkėlimo darbai“, – teigiama 15min atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas