Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Patvirtinti „Klaipėdos naftos“ teikiamų SGD paslaugų tarifai 2020 m.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino naujus „Klaipėdos naftos“ teikiamų SGD paslaugų tarifus 2020 m., kurie sudaro galimybes mažinti saugumo dedamąją vartotojams. Atsižvelgiant į 2020 m. nustatytą naują pakartotinio dujinimo kainą, kuri bus 0,35 EUR/MWh, planuojama surinkti daugiau pajamų tiesiogiai iš terminalo naudotojų. Visų terminalo naudotojų sumokėta pajamų suma, bus mažinama Lietuvos gamtinių dujų vartotojų mokama saugumo dedamoji, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Klaipeda, SGD terminalas
Klaipeda, SGD terminalas / KN media nuotr.

Per 2019 m. iki šiol per Klaipėdos SGD terminalą yra išdujinta 16 TWh dujų. KN skaičiavimais, jeigu 2020 metais dujų vartotojams Lietuvoje ir regione būtų tiekiamas panašus SGD terminale išdujintų gamtinių dujų kiekis, skaičiuojant pagal nustatytą naują tarifą tai leistų mažinti visų gamtinių dujų vartotojų mokamą saugumo dedamąją apie 5,6 mln. eurų.

„SGD konkurencingumas Baltijos šalių dujų rinkoje skatina regioninį SGD terminalo išnaudojimą, o didėjantys tarpvalstybiniai dujų srautai ženkliai prisideda prie terminalo kaštų mažinimo dujų vartotojams Lietuvoje. Vien spalį išdujinome rekordinį – 2,7 TWh – dujų kiekį ir tai yra absoliučiai didžiausias per mėnesį išdujintas kiekis per terminalo veiklos istoriją. Kiekvienas terminalo naudotojas, kuris naudojasi terminalo paslaugomis, moka už pakartotinio dujinimo paslaugas, tad prognozuojami aukšti išdujinimo kiekiai ir kitais metais prisidės prie mažesnės Lietuvos dujų vartotojų mokamos saugumo dedamosios“, – sako Arūnas Molis, KN Klaipėdos SGD direktorius.

Atsižvelgiant į KN valdybos priimtus sprendimus dėl ilgalaikio SGD importo užtikrinimo, KN yra pasiūliusi VERT reikšmingai mažinti saugumo dedamosios dalį, susijusią su infrastruktūros kaštais, su sąlyga, kad iki tol bus pasirašytas susitarimas su NIB dėl tam reikalingos paskolos ir suteikta valstybės garantija šiai paskolai. Įgyvendinus šį siūlymą, tai sudarytų galimybę mažinti SGD terminalo infrastruktūros kaštus vartotojams po 27 mln. eurų kasmet jau nuo 2020 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas