Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pavasaris tirpdo Rusijos energetinį ginklą, o Europos laukia apsisprendimo metas

Atsakydama į Kremliaus sprendimą pripažinti Donbaso separatistų „liaudies respublikas“, Europa skelbia sankcijas Rusijai, o ši grasina atsaku. Vienu Kremliaus keršto būdų galintis tapti energetinis šantažas Europai šiandien nebe toks baisus kaip buvo vos prieš porą mėnesių, tačiau norint išvengti panašių scenarijų, 2022-ieji turėtų tapti metais, kai bus padarytos reikiamos išvados.
Darbuotojai prie „Yamalo“ dujotiekio
Darbuotojai prie „Yamalo“ dujotiekio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po vėlyvo pirmadienio vakaro Vladimiro Putino sprendimo pripažinti Luhansko ir Donecko „respublikas“ ir leidus į jas įvesti karius, Vakarų lyderiai vėl garsiau prakalbo apie sankcijas.

Tai – jau apkalbėti variantai, lygiai kaip ir galimos Rusijos atsakomosios taktikos.

Vienas Rusijos keršto variantų galėtų tapti gamtinių dujų tiekimo dujotiekiu nutraukimas ar apribojimas Europai. Tai šiais metais galėjo būti didelė problema, nes saugyklose mažesnis dujų kiekis fiksuotas nebent prieš dešimtmetį, kainos laikosi aukštumose ir visa tai privertė ne vien atskirus sektorius, tačiau ir ištisas šalis jaustis neužtikrintai dėl netolimos ateities.

Skaičiuojama, kad metinis Rusijos gamtinių dujų importas į Europą sudaro apie 40 proc. viso importuojamo kiekio. Didžiosios į Vakarus nutolusios šalys, įskaitant Prancūziją ar Ispaniją, gauna tik labai nedidelį kiekį rusiškų dujų, tačiau centrinė Europos dalis, įskaitant ES ekonomikos garvežį Vokietiją, šiandien yra priklausoma nuo „Gazprom“. Vokietijos pakrantėje sertifikavimo ir paleidimo dar laukia pernai užbaigtas dujotiekis „NordStream 2“, tačiau Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį pranešė stabdantis „Nord Stream 2“ projektą.

Jei Rusija nutartų „užsukti“ dujas, tai galėtų sukelti pirminį šoką šių šalių ekonomikoms ir švystelėti į viršų kainas. Be to, dalis vamzdynų, kuriais teka gamtinių dujų eksportas, iš Rusijos į Europą eina per pačią Ukrainą, o kaip pasisuks situacija šioje šalyje, šiandien, deja, nežino niekas.

Tiesa, yra ir paguodžiančių žinių – žemyne artėja pavasaris, temperatūra kyla, be to, pati žiema nebuvo atšiauri. Tai lemia, kad galimas Rusijos atsakas į sankcijas per energetiką švelnėja ir situacija jau nebelyginama, su pavyzdžiui, gruodžiu, kai buvo baiminamasi energetinės krizės.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen praėjusią savaitę netgi atvirai deklaravo, kad Europa yra pasiruošusi galimiems dujų tiekimo iš Rusijos sutrikimams.

„Mūsų modeliai rodo, kad kalbant apie dalinius trikdžius ar dujų tiekimo nutraukimą iš „Gazprom“, mes esame pakankamai saugioje pusėje“, – ją citavo naujienų agentūra „Reuters“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

Ketvirtadienio spaudos konferencijoje EK atstovė spaudai Dana Spinant dar pridūrė, kad yra pagrindo manyti, jog 120 SGD tanklaivių, kurie sausį buvo pristatyti Europai, o tai – apytikriai 10 mlrd. kubinių metrų dujų, užtikrina ES energetinį saugumą.

Tarptautiniai ekspertai taip pat dvejoja, ar Kremlius griežtai ryžtųsi užsukti dujų čiaupą, kadangi Europa yra viena pagrindinių Rusijos gamtinių dujų pirkėjų. Tačiau kaip ir ką darys V.Putinas, prognozuoti sunku.

Svarbiausias klausimas atsakomųjų Rusijos veiksmų atveju būtų ne iš kur gauti dujų, bet jų kainos, sako energetikos ekspertas Romas Švedas.

„Europa išgyvenusi žiemą, išgyvenusi sunkiausią laikotarpį gamtinių dujų kaip kuro tikrai turės. Tik kitas klausimas gali būti kainos, kadangi rinkos dar įtemptos“, – 15min sakė R.Švedas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Švedas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Švedas

Šiandien, lyginant su 2021 m. vasariu, gamtinių dujų kainos pakilusios keturgubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas