Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pelningas mėnuo: Rusijos naftos eksportas liepą pasiekė aukščiausią lygį šiemet

Remiantis nauja Tarptautinės energetikos agentūros ataskaita, Rusijos nafta liepos mėn. buvo parduodama už didesnę nei G7 šalių grupės nustatytą viršutinę kainų ribą. Tai padėjo Rusijai gauti didžiausias pajamas iš naftos per aštuonis mėnesius.
Jaraktos naftos telkinys Rusijoje
Jaraktos naftos telkinys Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Mėnuo Rusija Nafta

Saudo Arabijai sumažinus gavybą, liepos mėn. ir rugpjūčio mėn. pasaulinės naftos kainos pakilo. Dėl to Rusijos gabenamos žalios naftos kaina pagal svertinį vidurkį pasiekė 64,41 JAV dolerio už barelį (TEA teigimu, tai viršijo 60 JAV dolerių ribą, dėl kurios susitarė Didžiojo septyneto šalys).

„Dėl Saudo Arabijos gavybos mažinimo ir mažesnio Rusijos krovos masto didėjantis fizinis balansas suteikė papildomo postūmio kainoms atsigauti, dėl to žalios naftos išankstinių sandorių kreivės tapo dar labiau atsilikusios“, – teigiama TEA mėnesinėje naftos rinkos ataskaitoje.

Tyrėjai taip pat pažymėjo, kad didesnės žalios naftos kainos, kartu su mažėjančiomis nuolaidomis rusiškoms rūšims, per mėnesį padidino Rusijos eksporto pajamas 2,5 mlrd. dolerių – iki 15,3 mlrd. dolerių.

Vis dėlto ši suma tebėra maždaug 4,1 mlrd. dolerių mažesnė už 2022 m. tuo pačiu metu pasiektą lygį. TEA duomenimis, Rusijos naftos eksportas liepos mėn. vidutiniškai sudarė apie 7,3 mln. barelių per dieną.

Praėjusiais metais Vakarų šalys nustatė viršutinę kainų ribą, siekdamos išlaikyti Rusijos tiekimą rinkoje ir kartu apriboti Rusijos galimybes finansuoti pradėtą karą Ukrainoje.

Kalbant apie kainų ribojimo mechanizmą, bendrovės gali pervežti rusišką naftą tik tuo atveju, jei už barelį moka mažiau nei 60 JAV dolerių. Viena iš svarbiausių pasekmių – Kinija ir Indija tapo didelėmis atpigusių barelių pirkėjomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas