Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmadienis – ypatinga diena: elektros kaina Lietuvoje nesieks pusės cento už kilovatvalandę

Elektros kainos biržoje šiltuoju metu laiku įprastai sumažėja savaitgaliais, kai jos suvartojimas yra nedidelis. Tačiau šį pirmadienį Lietuvos laukia neįprastai žemos elektros kainos – rytoj vidutinė dienos elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvos zonai nesieks pusės cento už kilovatvalandę. Iš to išloš klientai, pasirinkę su biržos kainomis susietus planus.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Energetikos ekspertas, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacija vadovas Martynas Nagevičius paaiškino, jog dėl tokios situacijos dėkingi turėtume būti dėkingi vietinei generacijai iš atsinaujinančių išteklių.

„Planuojamas toks gana retai pasitaikantis reiškinys, kai ir saulė šviečia (planuojama gamyba dienos viduryje apie 1000 MW) ir vėjas pučia (planuojama gamyba virš 900 MW). Ir 3-4 valandas ryt (maždaug nuo 12:00 iki 16:00) Lietuvos vėjo ir saulės elektrinės gamins daugiau elektros, nei numatomas elektros vartojimas Lietuvoje. Taigi Lietuva elektrą eksportuos į Lenkiją, kur vėjo ir saulės elektrinių gamybos tuo metu trūks, o elektros vidutinė kaina tuo metu viršys 100 eurų/MWh. Iš viso ryt vėjo ir saulės elektrinės Lietuvoje per parą turėtų pagaminti apie 80-85 proc. Lietuvos paros elektros poreikio“, – savo „Facebook“ įraše nurodo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Nagevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Nagevičius

Pigiausia elektra bus nakties metu – ryte iki 7 valandos ji bus 0 eurų/MWh arba 0,01 euro/MWh, o nuo rugsėjo 10 d. vidurnakčio iki 1 valandos jos kaina bus minus 0,58 euro/MWh. Dėl biržos laiko skirtumų, ši minusinė valanda priskaitoma rugsėjo 9-ąjai, kadangi Švedijoje tuo metu bus 23 valanda.

Aukščiausia dienos valandinė kaina sieks 30,01 euro/MWh arba 3 ct/kWh.

Tokia pačia vidutine dienos kaina kaip ir Lietuva elektrą pirks ir latviai, o Estijoje ji bus minimaliai pigesnė ir sieks 4,73 euro/MWh. Tuo tarpu Suomijoje ši kaina bus 1,42 euro/MWh, trijose Švedijos zonose – 1,40 euro/MWh.

Nuo rugsėjo 3 d., kai vidutinė dienos kaina buvo pasiekusi 155 eurus/MWh, pirmadienis bus jau septinta diena iš eilės kai elektros kaina „Nord Pool“ biržoje krenta. Mažesnės dienos vidutinės kainos paskutinįkart fiksuotos tik balandį.

Šios kainos aktualiausios bus tiems vartotojams, kurie yra pasirinkę su birža susietą planą. Jie už elektrą moka tokiomis kainomis, kokios tuo metu yra biržoje.

Tiesa, galutinis vartotojas mokės daugiau – prie biržos kainos dar priskaičiuojamas pridėtinės vertės mokestis (PVM), o galutinis tarifas sudaromas dar pridedant skirstymo, persiuntimo ir VIAP paslaugos įkainius. Taip pat gali būti taikoma tiekėjo dedamoji.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool

Vis dėlto dauguma buitinių vartotojų Lietuvoje yra pasirinkę fiksuotos kainos planą. Jiems pokyčių pirmadienį nebus – už elektrą šie vartotojai mokės tokia kaina, kokia nurodyta jų sutartyje.

Mėnesio pabaigoje perskaičiuojant garantinio tiekimo kainas, pigus pirmadienis šiek tiek numuš bendrą ateinančio mėnesio elektros tarifo dydį. Tačiau tiek šį pirmadienį, tiek visą likusį mėnesį garantinio tiekimo klientai mokės tą pačią fiksuotą kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas