Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis JAV gamtinių dujų krovinys jau pasiekė Europą

Į Portugalijos Sineso uostą naktį atvyko pirmasis Europos Sąjungai (ES) skirtas JAV gamtinių dujų krovinys, kuris, pasak analitikų, gali duoti pradžią kainų karams Europos žemyne ir Rusijos dominavimo rinkoje mažėjimui.
„Cheniere“
„Cheniere“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas tikisi, kad skalūnų dujų revoliuciją išgyvenančios Jungtinės Valstijos įsitvirtins ES rinkoje, kurioje pagrindinio tiekėjo vaidmenį iki šiol atlieka Rusija.

Pirmąjį JAV dujų krovinį, kuris skirtas Portugalijos įmonei „Galp Energia“, pristatė Hiūstone įsikūrusiai „Cheniere Energy“ priklausantis tanklaivis „Creole Spirit“.

„Galp“ pranešė, kad iš „Cheniere“ priklausančio dujų terminalo „Sabine Pass“ Luizianoje įsigijo 1 teravatvalandę (TW) dujų – tiek Portugalijoje suvartojama per savaitę ir tai sudaro 2 proc. metinės šalies dujų paklausos.

Jungtinės Valstijos jau tapo didžiausia pasaulyje dujų gamintoja, o šiemet turėtų tapti ir grynąja eksportuotoja.

JAV dujos jau buvo pristatytos į Argentiną ir Braziliją, taip pat į Indiją.

„Šis JAV dujų krovinys, kuris sudaro maždaug 1 proc. „Galp Energia“ per metus įsigyjamo kiekio, skirtas Iberijos pusiasalio vartotojams“, – pareiškė įmonės atstovas spaudai.

„Cheniere Energy“ yra pirmoji JAV grupė, pradėjusi eksportuoti gamtines dujas, kurios skystinamos jos terminalo „Sabine Pass“ įrenginiuose. Netrukus pradės veikti dar vienas terminalas Teksaso valstijoje.

JAV dujų tiekimas į Europą neabejotinai augs, teigia analitikai, primenantys apie dujų tiekimo sutartis su Prancūzijos EDF ir „Engie“, taip pat su „British Gas“.

Pavyzdžiui, Prancūzijos „Engie“ pagal sutartį su „Cheniere“ 2018–2023 metais kasmet pirks iki 12 SGD krovinių.

Dar 2008 metais „Cheniere“ dėjo viltis į priešingą – dujų importo – strategiją. Tačiau hidraulinio ardymo technologijos raida ir skalūnų naftos ir dujų gavybos plėtra iš esmės pakeitė padėtį.

Padidėjus skalūnų gavybai, 2010-2014 metais gamtinių dujų gavyba JAV pašoko beveik 43 procentais.

Europoje išgaunamos gamtinės dujos kainuoja maždaug 4,18 JAV dolerio (3,69 euro) už 1 mln. britų šiluminių vienetų (BTU). Tuo tarpu JAV tai kainuoja maždaug 2 JAV dolerius. Transportavimo kaina apytikriai sudaro 50 centų už 1 mln. BTU, taigi JAV kaina tebėra patraukli.

Kovo mėnesį Šveicarijos grupei „Ineos“ priklausančiai Norvegijos naftos chemijos įmonei „Rafnes“ buvo pristatytas pirmasis JAV skalūnų telkinyje išgauto etano krovinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento