Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmasis sąstatas su rusiška nafta link Baltarusijos pajudės ketvirtadienį vakare

Pirmasis geležinkelio sąstatas su Baltarusijai skirta rusiška nafta, kurią trečiadienį į Klaipėdos uostą atgabeno laivas „Front Ocelot“, link Baltarusijos pajudės ketvirtadienį vakare.
Baltarusija
Baltarusija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Baltarusija Nafta

Krovinį pervežančių „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Martynas Burba BNS pranešė, kad naftos krova iš „Klaipėdos naftos“ talpyklų į cisternas prasidėjo apie 11 valandą.

„Numatoma, kad pirmas sąstatas pajudės apie 22-23 valandą vakare šiandien (ketvirtadienį – BNS) ir juo bus pervežama apie 3,6 tūkst. tonų naftos. Kelionė iki perdavimo taško pasienyje truks apie 15 valandų“, – BNS sakė M.Burba.

Pasak jo, kasdien nafta bus pervežama dviem sąstatais, iš viso apie 7,2 tūkst. tonų. Vieno tanklaivio kroviniui pervežti prireiks 24 sąstatų, ji į Novopolocko naftos perdirbimo gamyklą „Naftan“ pateks per 10-12 dienų.

Jau antras šiemet tanklaivis atgabeno rusiškos naftos, skirtos gamyklai „Naftan“.

Kovo mėnesį į Klaipėdą atplauks iš viso du Baltarusijai skirti kroviniai po 85 tūkst. tonų naftos, BNS vasarį patvirtino „Lietuvos geležinkeliai“. Baltarusija vėliau pranešė, jog tai – rinkoje įsigyta rusiška nafta.

Dėl galimybės užtikrinti nuolatinį naftos tiekimą per Baltijos šalių uostus Baltarusija šiomis dienomis Minske diskutuoja su Lietuvos ir Latvijos geležinkelių, naftos terminalų operatorių ir uostų atstovais.

M.Burba sako, kad „Lietuvos geležinkeliai“ nori sužinoti tolesnius Baltarusijos planus.

„Šiuo metu mūsų komanda taip pat lankosi Minske ir dalyvauja susitikimuose su partneriais ir klientais. Susitikimų tikslas aptarti praėjusių metų bendradarbiavimo rezultatus, taip pat norime sužinoti tolesnius planus ir bendradarbiavimo perspektyvas, kad galėtume tinkamai pasiruošti, užtikrinant greitą ir patikimą krovinių pervežimą“ – sakė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Baltarusijos naftos eksporto bendrovė BNK vasarį informavo geležinkelius, kad tanklaivių laukiama kovo 3-4 ir 13-15 dienomis.

Sausio pabaigoje į Klaipėdą atplaukė pirmas laivas su norvegiška nafta Baltarusijai. Tanklaivis „Breiviken“ į Klaipėdą tuomet atgabeno apie 80 tūkst. tonų naftos, skirtos „Naftan“ gamyklai.

Prieš tai paskutinį kartą nafta per Lietuvą į Baltarusiją buvo gabenta 2017 metais.

Rusijai nuo šių metų smarkiai sumažinus žaliavos tiekimą vamzdynais Baltarusijai, prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė jos ieškoti kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas