Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Plečiamas Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas atsinaujinančios energetikos srityje

Sausio 13 d. Varšuvoje Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė susitiko su už energetikos klausimus atsakinga Lenkijos klimato ir aplinkos ministre Anna Moskwa ir aptarė dvišalio strateginio bendradarbiavimo projektų pažangą energetikos srityje ir ateities planus, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Daiva Garbaliauskaitė
Daiva Garbaliauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Energetika Lenkija

Abi šalys susitikime akcentavo, kad strateginė Lietuvos ir Lenkijos partnerystė suteikia veiksmingą pagrindą sėkmingai įgyvendinti ir laiku užbaigti Lietuvai ir visam Baltijos regionui svarbius strateginius energetikos infrastruktūros projektus – Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizaciją su Europos tinklais ir Lietuvos-Lenkijos dujotiekio jungtį GIPL.

Lietuva jau 2021 m. pabaigoje užbaigė GIPL statybas Lietuvoje, o Lenkija planuoja savo dalį užbaigti šių metų viduryje. Lietuvos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriai šiuo metu diskutuoja ir dėl geriausių sprendimų, kurie leistų optimaliai išnaudoti šią jungtį, ir didinti tiekimo konkurencingumą visame Baltijos regione.

Energetikos viceministrė D.Garbaliauskaitė informavo apie galimybes Lenkijos įmonėms per Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą importuoti gamtines dujas į Lenkiją. Taip pat paragino kaimyninės šalies įmones dalyvauti šią vasarą planuojamame skelbti aukcione dėl ilgalaikių 5-10 m. Klaipėdos SGD terminalo pajėgumų užsakymo.

Susitikime su Lenkijos klimato ir aplinkos ministre A.Moskwa taip pat aptartos galimybės išplėsti ir sustiprinti Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą atsinaujinančios energetikos srityje, remiantis 2018 m. Lietuvos ir Lenkijos pasirašytu susitarimo memorandumu dėl sustiprinto strateginio bendradarbiavimo energetikos srityje. Abi šalys susitarė atnaujinti dvišalės energetikos darbo grupės, vadovaujamos viceministrų lygiu, veiklą. Lietuva pasiūlė artimiausią darbo grupės posėdį surengti Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį.

Planuojama, kad darbo grupė pirmiausia svarstytų bendradarbiavimo galimybes ir keistųsi gerąja patirtimi atsinaujinančios energetikos klausimais, tokiais kaip jūrinio vėjo, saulės, vandenilio energetikos plėtra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas